STAF hekelt berichtgeving Universiteit Twente over zoönosen

Stichting Agri Facts (STAF) beticht Universiteit Twente ervan in een persbericht over zoönosen de lezers op het verkeerde been te zetten. Het onderzoek waarop het persbericht zich baseert, is volgens STAF niet deugdelijk en nooit gepubliceerd.

STAF+hekelt+berichtgeving+Universiteit+Twente+over+zo%C3%B6nosen
© Twan Wiermans

Universiteit Twente bracht 8 januari een persbericht uit met als titel: 'Meer risico op zoönose in Nederland dan we denken'. Bij navraag van STAF bleek het onderliggende onderzoek niet gepubliceerd en is er zelfs nog geen artikel geschreven. Dat betekent volgens STAF dat de aanpak en kwaliteit van het werk niet beoordeeld en goedgekeurd is door onafhankelijke referenten.STAF heeft de universiteit om een reactie gevraagd. Daarin geeft professor Theo Toonen aan het niet bezwaarlijk te vinden dat het persbericht niet transparant en de wetenschappelijke onderbouwing niet toegankelijk is. 'Naar zijn idee kan een persbericht van een universiteit prima een mening zijn en gekleurd van karakter', schrijft STAF.


Onvoldoende onderbouwd

STAF noemt het onderzoek onvoldoende onderbouwd. In het persbericht stelt de universiteit dat een grote groep Nederlanders is ondervraagd. Uit de informatie die STAF kreeg, blijkt dat het onderzoek is uitgevoerd onder een groep van 122 mensen. Bovendien is die groep in de ogen van STAF niet representatief, omdat het in hoofdzaak vrouwen en jongeren betrof.

Verder meldt het onderzoek dat zoönosen vooral te koppelen zijn aan de intensieve veehouderij, ook in Nederland. De onderzoekers van Universiteit Twente beroepen zich op andere deskundige wetenschappers, maar een deugdelijke onderbouwing wordt daarbij niet geleverd. 'Er wordt verwezen naar een vogelgriepuitbraak in Thailand in 2004', geeft STAF aan.

De kritiek van STAF geldt ook de verwijzing, zonder nadere onderbouwing, naar de biologische veehouderij die in betrekking tot zoönosen positief naar voren wordt gebracht. Uit de literatuur blijkt volgens STAF dat daar de risico's juist groter zijn dan in de gangbare veehouderij. 'Wij zijn daarom van mening dat een deugdelijke onderbouwing van de conclusies in het persbericht ontbreekt.'


Correct informeren

STAF is van mening dat Universiteit Twente de lezers op het verkeerde been heeft gezet. Omdat het een persbericht betreft van een universiteit wordt de suggestie gewekt dat de conclusies zijn gebaseerd op deugdelijk en gepubliceerd onderzoek. Daarvan is in de ogen van STAF geen sprake. 'Het persbericht kent eerder een activistisch karakter.'

Reacties op Twitter uit de agrarische sector en van politici onderstrepen dat. 'Framing', aldus pluimveehouder Hugo Bens. EU-politicus Annie Schreijer-Pierik zoemt in op het feit dat de genoemde onderzoeker Marielle Stel in Hengelo deel uitmaakt van de gemeenteraad en lid is van de Partij voor de Dieren. Ze sprak in aanloop naar de verkiezingen regelmatig in de media over intensieve veehouderij en zoönosen.STAF vraagt de universiteit het persbericht aan te passen en het algemene publiek op een correcte wijze te informeren. Mocht de universiteit dit verzoek afwijzen, overweegt STAF een klacht in te dienen bij de Vereniging van Universiteiten. De VSNU is de handhaver van de integriteitscode voor universiteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer