Daling+Belgische+aardappelverwerking+blijft+beperkt
Nieuws
© Twan Wiermans

Daling Belgische aardappelverwerking blijft beperkt

Ondanks de coronacrisis hebben Belgische aardappelverwerkers toch nog 5,08 miljoen ton aardappelen kunnen verwerken. Wel is het verwerkingsvolume 4 procent lager dan vorig jaar.

Ook de Belgische aardappelindustrie heeft te maken met gedeeltelijke wegval van vraag vanwege corona. Maar de gevolgen lijken minder groot dan voor de verwerkers in met name Nederland en Frankrijk. Belgische fritesfabrikanten richten zich in vergelijking met hun Europese concurrenten meer op de retailmarkt. Daarom hebben ze hun afzet beter in de benen kunnen houden.

De Belgische koepelorganisatie voor aardappelverwerkers en -handelsbedrijven Belgapom presenteerde deze week de verwerkingscijfers voor 2020. In een reactie op de website van Vilt.be stelt directeur Christophe Vermeulen van Belgapom dat de coronacrisis wel degelijk veel impact heeft gehad op de aardappelverwerking in België. Hij verwijst daarbij onder meer naar de spectaculaire daling van de aardappelprijs op de vrije markt.


Recordvolume in 2019

In 2019 verwerkten de Belgische aardappelfabrikanten nog een recordvolume van 5,43 miljoen ton. De 5,08 miljoen ton aardappelen zijn in 2020 verwerkt tot 2,13 miljoen ton diepgevroren frites, 660.000 ton gekoelde frites en 671.000 ton overige producten, zoals puree, chips, vlokken en granulaten.

Naast een lager verwerkingsvolume meldt Vermeulen dat ook het investeringsniveau van de Belgische verwerkers daalde met maar liefst 15 procent tot 248 miljoen euro. Verder daalde de werkgelegenheid in de Belgische aardappelindustrie met ruim 800 werknemers, tot in totaal bijna 4.200 werknemers.

Ter vergelijking blijkt uit de verwerkingscijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie dat in Nederland in 2020 ongeveer 3,39 miljoen ton aardappelen zijn verwerkt tot 1,80 miljoen ton eindproduct. In verwerkt volume is dat ruim 12 procent minder dan in 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer