McCain zoekt hectares voor grotere fabriek in Lelystad

Bij de fabriek van McCain in Lelystad komt een nieuwe verwerkingshal voor de productie van vooral gecoate frites. Ook investeert de fabrikant in vernieuwing van bestaande productielijnen. Vanwege de uitbreiding wil McCain de komende twee jaar 1.500 hectare extra teeltareaal contracteren.

McCain+zoekt+hectares+voor+grotere+fabriek+in+Lelystad
© McCain

'We bouwen zo'n fabriek nu eenmaal niet in één dag. Deze uitbreiding staat al langer gepland en eerder dit jaar is besloten om ondanks de coronacrisis de bouwplannen door te zetten', vertelt directeur Luc Geurts van de fritesfabriek van McCain in Lelystad.

Geurts stelt dat McCain het volste vertrouwen heeft in het perspectief van de fritesmarkt. 'Het consumptieniveau zal zich herstellen. Met de uitbreiding van onze productiecapaciteit anticiperen wij daarop.'


9.000 vierkante meter

In Lelystad bouwt McCain een verwerkingshal van 9.000 vierkante meter. De palen voor de uitbreiding zijn in oktober geslagen. Het nieuwe pand wordt tegen bestaande productiehallen aangebouwd en een deel van de huidige productiefaciliteiten wordt vervangen en gemoderniseerd. Een groot bouwproject, stelt de vestigingsdirecteur.

Slappe frites zijn voor onze afzetkanalen geen optie

Luc Geurts, vestigingsdirecteur McCain Lelystad

Met een totale investering van 65 miljoen euro is het de bedoeling om een uitbreiding van de capaciteit te realiseren van 33 procent. 'We liggen op schema. De expeditieruimte van de aanbouw is klaar voor gebruik en de vriestunnels zijn voor een groot deel al vernieuwd. Dit voorjaar en gedurende de zomer zullen op de fabriekslocatie zo'n 150 medewerkers van bouwbedrijven en installateurs aan het werk zijn.'

Geurts verwacht niet dat de nieuwbouw een grote belemmering vormt voor de verwerking van aardappelen gedurende dit lopende jaar. 'De planning is dat we zoveel mogelijk doordraaien en eindproduct leveren voor zover er vraag is. We hopen in het najaar klaar te zijn. Daarna gaan we proefdraaien en finetunen. De definitieve oplevering van de nieuwe productielocatie is in februari 2022.'


Modernste technologieën

De nieuwe verwerkingslijnen voor vooral frites en onder meer aardappelwedges zijn voorzien van de modernste technologieën. De uitdaging is volgens de vestigingsdirecteur om hoge kwaliteit te leveren met minder impact op het milieu. 'De focus ligt op efficiënt gebruik van energie en grondstoffen, op verregaande CO2-reductie en constante kwaliteitsoptimalisatie en productvernieuwing.'


Ongeveer 70 procent van de voorgebakken frites die McCain in Lelystad produceert, krijgt een coatingslaag. De verwerking in deze fabriek is daar speciaal op ingericht. Het coaten of het 'batteren' van frites is bedoeld om de frites na het afbakken langer knapperig en krokant te houden.

'Het concept van het coaten is niet nieuw. Wij doen dat al langer. Het past bij de hoge kwaliteitsstandaarden van onze aardappelproducten. Slappe frites zijn voor onze afzetkanalen geen optie. Dat geldt vooral voor de bezorgdiensten en de afhaalmaaltijden', zegt Geurts.


Contractareaal uitbreiden

Voor de aanvoer van voldoende grondstof voor de fabriek in Lelystad wil McCain het contractareaal de komende twee jaar met 20 procent uitbreiden, vertelt Pieter Jan Georgius. Hij is als directeur landbouwzaken voor McCain op het Europese vasteland verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen, maar ook voor nieuwe rassen en de pootgoedvoorziening.

'Vanaf oogst 2022 verwachten we extra aardappelen te kunnen gebruiken. De uitbreiding proberen we voor een deel te realiseren bij bestaande contracttelers, maar we zoeken ook nieuwe telers. Het gros van de aardappelen die we in Lelystad verwerken, is afkomstig van Nederlandse akkerbouwers. Voor de vroege aanvoer halen we ook fritesaardappelen net over de grens uit Duitsland', zegt Georgius.


Langjarig samenwerken

Voor aardappeltelers is McCain volgens Georgius een betrouwbare partij. Hij wijst er onder meer op dat de fabrikant ondanks alle afzetproblemen na de coronaperikelen afgelopen voorjaar de lopende contracten volgens de gemaakte afspraken heeft afgehandeld. 'Wij betalen marktconforme prijzen en laten onze telers niet op hun geld wachten. Verder bieden wij de mogelijkheid om langjarig samen te werken.'

Voor de afzetkanalen in de horeca en de quickservicerestaurants is McCain vooral op zoek naar frites met voldoende lengte en goede bakeigenschappen. Innovator is een belangrijk ras in de verwerking, zegt Georgius. 'Maar wij hebben ook een aantal eigen rassen met een hoog rendement die telers exclusief via ons kunnen telen. Deze rassen doen het goed in de verwerking en in de teelt is onder andere de brede resistentie tegen aardappelmoeheid een belangrijk voordeel.'


Productielocatie midden in belangrijk teeltgebied

De uitbreiding van de productiecapaciteit van de fritesfabriek van McCain in Lelystad heeft volgens vestigingsdirecteur Luc Geurts alles te maken met de locatie midden in een belangrijk teeltgebied. 'We kunnen hier gebruikmaken van een uitstekende logistiek voor de aanvoer van grondstoffen en de afzet van onze eindproducten. Verder vinden we het belangrijk dat we in Flevoland over goed en ervaren personeel beschikken.' Het van oorsprong Canadese bedrijf McCain is sinds 1991 gevestigd in Lelystad. Destijds nam het bedrijf op de locatie een bestaande fritesfabriek over. Behalve in Lelystad heeft McCain een productielocatie in het Zeeuwse Lewedorp, drie fabrieken in Frankrijk en één fabriek in Polen. Tot de McCain-groep behoren verder Celavita in Wezep en Lutosa in België. McCain heeft in Nederland bijna vijfhonderd medewerkers, van wie ongeveer driehonderd in de fabriek in Lelystad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer