Aangetaste poten witte hennen vragen om maatregelen op maat

Witte leghennen hebben soms te maken met aangetaste huid op de tenen en poten. Dit probleem doet zich in meer of mindere mate voor op de meeste bedrijven. De werkgroep pootproblemen en onderzoek van Avined en GD toont aan dat de aanpak hiervan vraagt om maatregelen op maat.

Aangetaste+poten+witte+hennen+vragen+om+maatregelen+op+maat
© Dick van Doorn

De pootverwondingen bij witte leghennen treden sinds halverwege 2016 op. Het zijn vooral verwondingen aan de tenen en poten in het begin van de productie. De mate waarin het optreedt en de ernst van de verwondingen verschillen sterk. Vorig jaar waren er bedrijven waar hooguit 1 tot 2 procent van de hennen verwondingen had, terwijl er ook bedrijven zijn met 10 procent hennen met verwondingen. Er zijn hennen met slechts een lichte aantasting van de huid tot ernstig aangetaste tenen en soms is er sprake van een verhoogde uitval bij de hennen.

Uit het onderzoek dat is opgezet door de Avined samen met GD, komt geen eenduidige oorzaak naar voren. Duidelijk is wel dat het een probleem is dat bij bruine hennen niet of nauwelijks voorkomt. Bij witte hennen wel, waarbij er geen verschil is tussen de verschillende rassen.

Ook de opfokker, voerleverancier, dierenarts, eierhandel, huisvestingssysteem of lichtbron – hoogfrequente tl of ledlicht – blijkt niet gekoppeld aan het probleem.


Multifactorieel probleem

Volgens dierenarts Christiaan ter Veen van GD is er duidelijk sprake van een multifactorieel probleem. Meerdere factoren kunnen een rol spelen: wateropname, omgeving, voeding, gedrag en stress.

Met het dimmen van het licht of met de inzet van rood licht lijkt het mogelijk om de pootproblemen te verminderen. Ter Veen: 'Is het nodig het licht flink te dimmen, dan is daar wel een attest van de dierenarts voor nodig. Maar licht dimmen is een lapmiddel. Je wilt het liefst dat het niet nodig is.'


Drinkcupjes bijplaatsen

Om het optreden van de pootverwondingen te voorkomen, adviseert de GD-dierenarts om te beginnen met het zorgen voor een goede wateropname. 'Ongekapte hennen drinken niet altijd goed uit de drinknippels. Daar moet je al tijdens de opfok op letten en ook daarna op het legbedrijf. Als je merkt dat niet alle hennen goed drinken, plaats dan drinkcupjes bij. Begin met een op de tien nippels met een cupje. Heb je het idee dat dit helpt, maar er zijn nog te veel hennen die moeilijk drinken, ga dan verder naar één cupje op de vijf nippels.'

De voeropname door de hennen is ook een punt van aandacht. Er loopt een onderzoek naar de invloed van de voeropname op het optreden van de pootproblemen. Het gaat vooral om het in beeld brengen van de variatie in voeropname tussen de hennen en of de hennen bijvoorbeeld specifieke voedingsstoffen ertussenuit pikken. 'Een hele klus', zegt Ter Veen. 'Volgend jaar kunnen we daar meer duidelijkheid over geven.'


Stress verminderen

Wat ook kan helpen, is zorgen voor zo weinig mogelijk stress bij de hennen. Bijvoorbeeld door dagelijks op dezelfde tijdstippen de rondes maken en liefst altijd met hetzelfde aantal personen en ook dezelfde personen. Ook steeds met dezelfde kleding. Wisselingen op dit punt kunnen een negatieve impact hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer