Vitaminecomplex+helpt+bij+pootproblemen+witte+hennen
Nieuws
© Dick van Doorn

Vitaminecomplex helpt bij pootproblemen witte hennen

In koppels onbehandelde witte hennen treden wel eens problemen op met pikken naar de poten. Met een combinatie van maatregelen is het probleem doorgaans te beperken. Daarnaast lijkt een vitaminecomplex bij te kunnen dragen aan de oplossing.

Er is al een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de pootproblemen bij witten hennen. Daaruit blijkt dat het een complex probleem is dat niet met één maatregel is op te lossen. 'Daarbij heeft lang niet ieder koppel er last van', weet Evert Bos, pluimveespecialist en productmanager legpluimvee bij ABZ Diervoeding.

In ieder geval is het nodig om op de drinkwatervoorziening te letten, stelt hij. 'Onbehandelde hennen drinken minder gemakkelijk uit een nippel. En als de hennen niet goed drinken, eten ze ook niet genoeg. Het helpt dan om een drinkcupje bij 1 op de 10 nippels te plaatsen. En lekbakjes hebben bij voorkeur maar één pootje, bij twee pootjes kunnen de hennen slechter bij de nippel.'


Maatregelen bij lage voeropname

Naar de effecten van voeding op de pootproblemen loopt nog onderzoek. Volgens Bos kun je op dit moment al wel maatregelen nemen. 'Met name bij hennen die te weinig voer opnemen en de hennen die niet op gewicht zijn. We zetten dan een premix in met een vitaminecomplex in hoge dosering. Daarmee kunnen we de pootproblemen doorgaans verminderen.'

Daarnaast zijn er nog allerhande andere (management)maatregelen die de pluimveehouder kan nemen. Belangrijk is bijvoorbeeld om wisselingen in de voersamenstelling te voorkomen. De structuur van het voer en de verhouding verteerbaar ruw eiwit en onverteerbaar ruw eiwit is van belang voor de hennen. Afleidingsmateriaal als pikstenen en balen luzerne helpen ook en daarnaast andere maatregelen die stress voorkomen. Zoals altijd op dezelfde tijdstippen controleren met dezelfde kleding en het aantal personen.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer