Duits+verbod+doden+haantjes+definitief+vanaf+2022
Nieuws
© Twan Wiermans

Duits verbod doden haantjes definitief vanaf 2022

De Duitse bondsregering heeft op 20 januari besloten dat er definitief een verbod komt op het doden van haantjes in de legsector. Dat verbod gaat per 1 januari 2022 in en wordt twee jaar later aangescherpt.

Vanaf januari 2022 is het alleen nog toegestaan om tijdens het broedproces het geslacht te bepalen. Dat mag dan nog tot dag veertien. Er zijn momenteel al marktrijpe systemen voor de geslachtsbepaling van broedeieren tussen dag negen en veertien.

De techniek van het Duitse Agri Advanced Technologies (AAT) kan met behulp van licht het geslacht op dag dertien bepalen, maar dan alleen bij broedeieren van bruine kippen. Het Duits-Nederlandse Seleggt werkt vanaf dag negen op basis van hormonen.


Voor dag zes in 2024

Per 2024 wordt het verbod dan verder aangescherpt. Dan moet de geslachtsbepaling voor dag zes gebeuren. Daartoe zullen de technieken voor de geslachtsbepaling in de broedeieren aangepast moeten worden of zijn hiervoor nog nieuw te ontwikkelen technieken nodig.

Naast het werken met geslachtsbepaling van broedeieren zijn er dan nog andere opties, zoals het opfokken van de haantjes, zoals nu ook gebeurt bij Kipster en de overgang naar dubbeldoelrassen. Duitsland wil met dit verbod voorop lopen. Ook in Frankrijk wordt eraan gewerkt.


Sector niet blij

De Duitse pluimveesector is niet blij met het verbod, aldus Friedrich-Otto Ripke, president van de vereniging van pluimveehouders in TopAgrar. Het is een concurrentienadeel voor de Duitse pluimveehouders. Daarnaast ageert hij tegen de snelle verscherping in 2024. Hij is bevreesd dat er op dat moment geen marktrijpe technieken zullen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer