Tuincentra+lopen+veel+omzet+mis+door+lockdown
Nieuws
© Peter van Houweling

Tuincentra lopen veel omzet mis door lockdown

De coronalockdown die sinds december van kracht is, zorgt voor minder bestedingen in tuincentra. De fysieke bestedingen aan bloemen en planten daalden in december met bijna 20 procent en in januari met 60 procent. Dit blijkt uit pintransactiedata van ABN Amro.

Door de sluiting halverwege december liepen veel tuincentra omzet mis. December is een relatief belangrijke maand. In aanloop naar kerst zijn er veel consumenten die de kerstsfeer komen proeven.

Het huidige click & collect-systeem, het bestellen en afhalen, is niet genoeg om de tuincentra op volle toeren te laten draaien. De grotere tuincentra met een sterke onlinepropositie kunnen hier wel in slagen, maar veel kleinere tuincentra zijn afhankelijk van de fysieke verkoop. Daarnaast wordt een groot deel van de omzet behaald uit impulsaankopen, wat onmogelijk is met een gesloten winkel.


Voorjaar belangrijke periode

Nu het voorjaar in zicht komt, rijst de vraag of tuincentra weer open kunnen. Maart, april en mei zijn belangrijke maanden. Consumenten kopen in die periode planten en bloemen om hun tuin of balkon op te vrolijken.


Niet alleen in Nederland zijn tuincentra gesloten, ook in Duitsland is slechts beperkte verkoop van bloemen en planten mogelijk. In delen van het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk worden zelfs in de supermarkt geen bloemen meer verkocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer