Crisisorganisatie Corona Tuinbouw pleit voor openstelling tuincentra

Crisisorganisatie Corona Tuinbouw pleit er bij het kabinet voor om begin maart weer tuincentra en bloemenwinkels te openen.

Crisisorganisatie+Corona+Tuinbouw+pleit+voor+openstelling+tuincentra
© William Hoogteyling

Deze winkels beschikken door coronaregelgeving nu alleen over de verkoopmogelijkheid van bestellen en afhalen. Volgens voorzitter Jaap Bond van de Regiegroep van de Coronacrisis Tuinbouw kunnen bloemenwinkels en tuincentra veilig open. Dit voorkomt dat bloemen en planten opnieuw massaal moeten worden vernietigd, zoals dat vorig jaar in maart is gebeurd. Dit leidde tot miljoenen euro's schade.


Vorig voorjaar bleek ook dat consumenten in coronatijd behoefte hebben aan bloemen en planten, aldus Bond. 'Zodra het kon, werden bloemen, planten en tuinbenodigdheden op grote schaal ingekocht. Het resulteerde in een verrassend snel en goed herstel van de malaise in de sierteelt.'

Daarnaast bevestigde dit het door diverse wetenschappelijke studies onderbouwde beeld dat mensen baat hebben bij een groene woon- en leefomgeving. Bond: 'Als mensen actief aan de slag gaan met de tuin of het balkon, draagt dat eraan bij dat ze minder massaal eropuit trekken bij mooi voorjaarsweer. We roepen het kabinet op deze positieve aspecten te betrekken bij het vaststellen van de strategie voor de komende weken.'


Belangrijke omzetmaand

Maart is een belangrijke omzetmaand voor de sierteelt. In het eerste kwartaal van het jaar gaat er voor circa 160 miljoen euro aan bloemen en planten over de Nederlandse toonbanken. Zo'n 70 miljoen, ofwel bijna 45 procent, van die omzet vindt plaats in maart. Een relatief klein deel wordt verkocht via supermarkten en markten; de consument koopt het leeuwendeel bij bloemenwinkels en vooral tuincentra. Vergeleken met voorgaande jaren hebben die afzetkanalen de eerste weken van dit jaar al forse verliezen geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer