Bedrijfsgezondheidsplan en KoeAlert worden praktischer

ZuivelNL en Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) hebben afspraken gemaakt over de invulling van het voor veehouders verplichte Bedrijfsgezondheidsplan (BGP). Aan dit plan wordt een controleonderdeel toegevoegd. Daarbij wordt informatie gedeeld, waardoor dierenartsen minder werk hoeven te doen.

Bedrijfsgezondheidsplan+en+KoeAlert+worden+praktischer
© Henk Riswick

De bij SGD aangesloten dierenartsen maken gebruik van de BGP-tool, die deze stichting heeft ontwikkeld. ZuivelNL zorgt ervoor dat data uit KoeKompas worden gedeeld met die tool. Een werkgroep onderzoekt hoe dit kan binnen de verordening op gegevensbescherming.


Daarbij komt dat de officiële controle door de dierenarts, zoals die door de SGD is opgezet, ook invulling kan geven aan het jaarlijkse reguliere KoeAlert. Hiervoor moet de melkveehouder het resultaat van de officiële controle delen met de zuivelverwerker. Ernstige tekortkomen bij die controle moeten worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ).


Private kwaliteitssystemen

Naast de uitvoering van het BGP en de officiële controle moeten de melkveehouders en de zuivelverwerkers zich houden aan de private kwaliteitssystemen. Als uit KoeData of KoeAlert blijkt dat er te veel attentiekoeien aanwezig zijn, dan kan de zuivelonderneming alsnog aansturen op een signaalgestuurd bedrijfsbezoek door een dierenarts.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer