POV-voorzitter Janssen baalt van stank-app

Brabants Burgerplatform lanceerde deze week de stank-app. Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij vindt dat jammer. Is er sprake van overlast, kies dan voor de constructieve weg en ga met elkaar in gesprek, reageert ze.

POV%2Dvoorzitter+Janssen+baalt+van+stank%2Dapp
© Koos Groenewold

Een serie portretten van mensen die hun neus dichtknijpen omsluit het paginagrote artikel over de app in de editie Maasland van De Gelderlander. De stank-app is ontwikkeld door de stichting Brabants Burgerplatform, die stank op de kaart wil zetten. Via deze nieuwe mobiele applicatie kan, gebonden aan de locatie, anoniem melding worden gemaakt van geuroverlast.

De mate van geuroverlast wordt weergegeven met een kleur die loopt van licht oranje tot donkerpaars, met een schaal van 1 tot 100. De meldingen worden geregistreerd en zichtbaar op een kaart. Daarnaast wordt de melding doorgesluist naar de omgevingsdienst. Tot slot kan in de app worden gemeld waardoor de geuroverlast ontstaat: een stal, mest uitrijden, een slachterij of een mestfabriek.

Vooral dat laatste noemt platformvoorzitter Geert Verstegen een belangrijke reden voor het ontwikkelen van de app. Het provinciaal bestuur van Brabant buigt zich op dit moment over nieuw ruimtelijk beleid, met ruimte voor mestverwerking en -bewerking in het buitengebied. ‘Een minimumgrens tot een burgerwoning is daarbij niet bespreekbaar’, geeft hij aan.

Serieuze zaak

Voor de varkenshouderij is geur een serieuze zaak, geeft Janssen aan. Geen varkenshouder wil tot overlast zijn in de omgeving. Geur maakt ook een wezenlijk onderdeel uit van het burgeronderzoek dat op dit moment in opdracht van de POV wordt uitgevoerd. ‘Het lastige van geur is dat het subjectief is en we het nog niet kunnen meten. Tegenstanders van de varkenshouderij grijpen dat aan en dat steekt ons.’

Nu is het zo dat er melding van geuroverlast kan worden gedaan bij de omgevingsdienst van de gemeente. Daar komen volgens Janssen maar enkele serieuze meldingen binnen, die in de regel eenvoudig zijn te lokaliseren en op te lossen. Het gaat dan vaak om varkens die worden geladen of een luchtwasser die uitviel.

Dwarsbomen

‘Varkenshouders hebben er helemaal geen belang bij om overlast te veroorzaken. En is er toch sprake van overlast, dan pakt de sector dat constructief op.’ Janssen noemt de app het zoveelste instrument om het individuele varkenshouders moeilijk te maken. ‘Was geur eenvoudig, dan hingen we er wel een metertje achter. En anonieme meldingen via een app zijn verre van constructief.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer