Schouten: problemen kalversector waren er al

Volgens landbouwminister Carola Schouten had de kalversector al voor de coronacrisis financiële problemen en heeft de coronacrisis deze problemen vergroot. De sector kan hier volgens haar zelf wat aan doen door het langeafstandstransport van kalveren te beperken.

Schouten%3A+problemen+kalversector+waren+er+al
© Nieuwe Oogst

Dat schrijft Schouten aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de VVD. De liberalen willen weten waarom de kalversector niet in aanmerking komt voor steun en waarom dit wordt gekoppeld aan het verbeteren van het dierenwelzijn in de sector. Zij noemen dit 'bijzonder'.

De minister heeft bij de Europese Unie aangedrongen op de mogelijkheid van particuliere opslag, schrijft ze. De Europese Commissie heeft hier geen gehoor aan gegeven. Dat heeft mogelijk te maken met de internationale situatie. In Italië is er sprake van aanbodkrapte en in Frankrijk is de markt ook beter. Maar deze landen geven eerst de voorkeur aan kalveren uit eigen land.


Financiële problemen

Schouten legt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de economische situatie bij de kalverhouderijsector zelf. Al in 2019, voor de coronacrisis, waren er volgens haar al financiële problemen. Ze wijst op een artikel op De Kalverhouder.nl waaruit bleek dat in mei 2019 bij elk blank kalf ongeveer 60 euro bij moest. Kalverhouders met oude rosékalveren verloren toen 20 euro per dier.


Het aantal kalveren dat in Nederland wordt gehouden, is volgens de minister een van de belangrijkste oorzaken van de lage prijzen. 'Desondanks importeerde de kalversector in 2019 55.000 kalveren meer dan in 2018. Ook in de eerste dertien weken van 2020 werden meer kalveren geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2019. Voor zowel dierenwelzijn als herstel van de prijzen is het van het grootste belang dat de sector het langeafstandstransport en daarmee de import beperkt. De sector heeft hier dus zelf een handelingsperspectief.'


TVL en NOW

De bewindsvrouw benadrukt dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) beschikbaar blijft voor alle bedrijven. Ook de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is er nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer