Schmallenbergvirus aangetroffen bij afwijkend kalf

Royal GD zag dat in het derde kwartaal van 2020 fors meer kalveren zijn gemeld met aangeboren afwijkingen. Een van die kalveren reageerde positief op het Schmallenbergvirus. Bij een ander kalf niet. Hier is de oorzaak van de afwijking onduidelijk.

Schmallenbergvirus+aangetroffen+bij+afwijkend+kalf
© Nieuwe Oogst

Dat meldt GD Veekijker. In totaal zijn in het derde kwartaal 25 kalveren gemeld door dierenartsenpraktijken. Daarbij gaat het om drie tot dertien bedrijven per praktijk. In meer dan de helft van de gevallen betreft het een afwijkende achterhand. De kalveren hadden geen staart, de anus ontbrak of hadden afwijkende achterpoten. Ook een combinatie van deze verschijnselen kwam voor.

Verder werden afwijkingen aan de kop, extra poten, een niet-gesloten buikwand, waterhoofd, waterbuik en meerdere gevallen van een 'binnenstebuiten gekeerd' kalf gemeld. Op zich komen deze afwijkingen weleens vaker voor, maar dat er 25 meldingen in één kwartaal bij de GD binnenkomen, is opvallend.

Daarbij ging het meestal om één kalf per bedrijf. Een deel van de afwijkingen, zoals kromme poten, past bij een infectie door het Schmallenbergvirus. Twee dieren zijn opgestuurd voor sectie. Een van die twee reageerde positief op het Schmallenbergvirus, bij het andere kalf is dit virus niet aangetoond. Bij weer een ander kalf werd bloed negatief getest op antistoffen tegen het Schmallenbergvirus.


Extra onderzoek

Omdat het Schmallenbergvirus niet altijd de oorzaak van de afwijkingen is, doet GD verder onderzoek om te zien of er sprake is van een duidelijke toename van het aantal afwijkingen en of een mogelijke andere oorzaak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer