Kunstkoe geeft studenten beeld van voortplanting bij koeien

Studenten aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden kunnen binnenkort meer leren over de voortplanting bij koeien met de kunstkoe Henryetta. De onderwijsinstelling gebruikt deze in lessen over kunstmatige inseminatie.

Kunstkoe+geeft+studenten+beeld+van+voortplanting+bij+koeien
© Van Hall Larenstein

Henryetta heeft niet voor niets een naam gekregen. De koe is net echt. Ze bestaat uit een glasvezel body en siliconen binnenwerk. Verwarming simuleert lichaamstemperatuur en het opblazen van de darm wordt nagebootst.

De kunstkoe bootst het voortplantingsstelsel en de bekkenholte van een koe na. Vier vensters bieden inkijk, zodat docenten de procedure van de studenten kunnen begeleiden en beoordelen. De koe kan gemakkelijk worden opengemaakt. De baarmoederhals en de baarmoeder kunnen worden verwijderd voor begeleide training in de beginfase.


Anatomie

'Hiermee kunnen we erg mooi de werking van de reproductieorganen van een koe simuleren en bekijken. Ik kan studenten de anatomie van de baarmoeder en de eierstokken laten zien, maar ook de verschillende stadia van de eierstokken gedurende een cyclus', zegt Titia Fokkema-van der Ploeg, docent aan de opleiding Dier- en Veehouderij. 'Ook leren studenten het verschil tussen en drachtige en niet-drachtige baarmoeder herkennen.'

De docent verwacht dat de kunstkoe voorlopig niet wordt ingezet. Vanwege coronamaatregelen zijn samenkomsten verboden en krijgen studenten vanuit huis digitaal les.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer