KNMI+geeft+voor+zondag+code+oranje+af
Nieuws
© LTO Nederland

KNMI geeft voor zondag code oranje af

Het KNMI geeft de zogeheten code oranje af voor zondag in bijna het hele land met uitzondering van het noorden vanwege hevige sneeuwval. De waarschuwing voor extreem weer geldt vanaf 00.00 uur zondag.

Zaterdagavond bereikt een neerslaggebied het zuiden. Al vrij snel gaat de regen in het zuiden en midden over in sneeuw, in het zuidoosten is eerst ook ijzel mogelijk. 'De sneeuwval zal zich in de nacht naar zondag noordwaarts uitbreiden', zegt een woordvoerster van het KNMI.

'Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, in totaal valt er op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan.'

In het noorden valt zondag minder sneeuw, maar komen er zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur.


Kans op extreem weer

Code oranje betekent formeel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer