Inzamelingsactie voor glas en gas Drents tuinbouwgebied

Hortensiakweker Gezina Reitsma uit Klazienaveen is een geldinzamelingsactie begonnen voor de door hevige sneeuwval getroffen ondernemers in het glastuinbouwgebied bij Klazienaveen en Erica. Het winterse weer veroorzaakte veel glasschade en daarvoor zijn veel kwekers niet of onvoldoende verzekerd.

De schade door de hevige sneeuwval in het Drentse glastuinbouwgebied loopt volgens Gezina Reitsma in de miljoenen euro's. Naast het vervangen van kapot glas, maakten ondernemers ook extra energiekosten om de kassen warm te houden, om zo de planten te redden.

'Wij hebben de hele nacht met zaklampen door de kassen gelopen om het glas in de kassen te controleren. We hebben gelukt gehad dat veel sneeuw en glas is opgevangen door het assimilatiedoek, waardoor onze hortensia's in de vollegrond niet zijn beschadigd.'


Extreem veel sneeuw

Reitsma verwacht dat de glasschade bij haar grotendeels door de verzekering wordt vergoed. Maar dat geldt niet voor alle collega's. 'Deze extreme sneeuwval heb je misschien eens in de tien jaar. Dus veel ondernemers nemen het risico om het qua verzekeringen betaalbaar te houden. Vooral ook omdat ze het door de coronacrisis financieel niet makkelijk hebben gehad. Ik wil ze via deze inzamelingsactie een hart onder de riem steken.'

De inzamelingsactie wordt ondersteund door Stichting Tuinbouw Promotie Emmen. Donaties voor de getroffen tuinders kunnen worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van deze stichting: NL62ABNA0561692785.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer