Corona maakt eind aan drukte bij tuincentrum Bannenberg

Tom Bannenberg investeerde in een nieuwe kas bij zijn tuincentrum in Valkenswaard en in extra advertenties. De start van het verkoopseizoen was 'gigantisch druk' tot het kabinet de extra coronamaatregelen afkondigde.

Corona+maakt+eind+aan+drukte+bij+tuincentrum+Bannenberg
© Peter van Houweling

Het is rustig in Boomkwekerij & Tuincentrum Bannenberg in Valkenswaard, enkele dagen nadat het kabinet de extra maatregelen tegen het coronavirus bekendmaakte. Vorig najaar heeft Bannenberg de overdekte oppervlakte van het tuincentrum bijna verdubbeld, van 2.400 vierkante meter tot bijna 5.000 vierkante meter.

In de weken voor het tuinplantenseizoen had de ondernemer extra geadverteerd om klanten te wijzen op de uitbreiding. Maar sinds die persconferentie op maandagavond laten klanten het afweten. 'Nu is iedereen nog meer bezig met het coronavirus.'

Twee hoofdonderdelen

Bannenberg heeft een veelzijdig groenbedrijf dat is ontstaan uit de boomkwekerij waarmee zijn ouders Tiny en Tiny 38 jaar geleden zijn begonnen. Het bestaat uit twee hoofdonderdelen. Het ene is het tuincentrum, waar klanten terechtkunnen voor vierhonderd soorten buitenplanten en tientallen soorten klimplanten, grassen en bomen. De andere hoofdtak is het hoveniersbedrijf dat het ontwerpen en aanleggen van tuinen en boomonderhoud omvat.

Je moet maar niet bij de pakken neerzitten

Tom Bannenberg, Boomkwekerij & Tuincentrum Bannenberg in Valkenswaard

Volgens de ondernemer is zijn bedrijf eigenlijk geen tuincentrum, maar een tuinplantencentrum. De corebusiness is een zo breed mogelijk assortiment buitenplanten, vooral voor particulieren die hun tuin willen inplanten. Bannenberg merkt dat mensen steeds meer met tuinen bezig zijn. 'Ze willen weer meer gevoel bij de natuur. Mensen verwijderen nu bijvoorbeeld het kunstgras weer uit hun tuin.'

Italië

De ondernemer koopt de meeste planten rechtstreeks bij kwekers in Nederland. Voor speciale soorten reist hij jaarlijks twee keer naar Italië, vooral voor grotere exemplaren van bepaalde soorten die niet in Nederland worden geteeld. Het is nu voorlopig de vraag wanneer hij weer naar Italië kan om nieuwe voorraad aan te schaffen.

• Lees wat er nog meer verscheen over de coronacrisis

De locatie is een sterk punt van het plantencentrum, net buiten Valkenswaard en dicht bij België. In de buurt zijn vrijwel geen vergelijkbare bedrijven.

Coniferen en taxus

Bannenberg kweekt op de eigen kwekerij alleen nog coniferen en taxus. De kwekerij omvat nog 1 hectare. Het werk daar is ondergeschikt aan de andere activiteiten, legt hij uit: 'Als mijn medewerkers terugkomen uit de tuinen en ze hebben nog een uurtje over, dan werken ze op de kwekerij.'

De ondernemer laat zijn nieuwe foliekas zien en vertelt uitgebreid over zijn bedrijf. Soms onderbreekt een klant hem met een vraag. Die verwijst hij vriendelijk door naar een medewerker.

Twee keer zo groot

De foliekas liet Bannenberg in november bouwen. Daarmee verdubbelde de overdekte verkoopoppervlakte. 'Voorheen stond alles te krap en te veel op elkaar. Als consument heb je dan geen overzicht meer.' In de foliekas staan de planten overzichtelijk en ruim opgesteld. Met de uitbreiding van oppervlakte breidde de ondernemer ook het assortiment uit en het aantal maten per soort. 'Ik heb nu meer te bieden', zegt hij.

Bannenberg koos bewust voor een foliekas omdat daarin het klimaat beter is te sturen. Hij vindt het vooral een groot voordeel dat een veel groter deel van het dak open kan dan in het glazen dek van de bestaande kas. Daar kan slechts een beperkt aantal ruiten open.

Tijdelijke vergunning

De foliekas is vanaf de weg vrijwel niet te zien. Toch kostte het veel moeite om bij de gemeente toestemming te krijgen voor de bouw ervan. De ondernemer heeft nu een tijdelijke vergunning voor tien jaar, vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan.

'Mijn complimenten. Het ziet er geweldig uit', komt een klant even zeggen, die op nieuwe planten uit is en voor het eerst de nieuwe foliekas met de planten ziet. Bannenberg hoort het tevreden aan.

Positief zijn

Maar ja, nu eerst de terugval in de verkoop overleven die de coronacrisis veroorzaakt, beseft de ondernemer. 'Het begon net goed op gang te komen. Ik had veel geadverteerd, het liep goed. Corona komt nu niet zo gunstig uit', zegt hij op onderkoelde toon. 'Je moet maar niet bij de pakken neerzitten. Ik probeer altijd positief te zijn. Hopelijk blijven we gezond.'

De eigenschap om positief te blijven, kan Bannenberg als ondernemer goed gebruiken. Want na de overname van het bedrijf vier jaar geleden kreeg hij forse tegenslag. Drie weken na de overname kletterde een hagelstorm het hele kasdek kapot. Overal lag glas. Alle planten konden naar de stort.

Werken voor plezier

'Investeringen pakken bij mij in het eerste jaar niet zo goed uit. Het jaar erop was gelukkig goed. Dan ben je dat weer snel vergeten. Gelukkig doe ik dit werk voor mijn plezier, niet voor het geld.'

Veelzijdig groenbedrijf
Boomkwekerij & Tuincentrum Bannenberg in Valkenswaard is ontstaan uit de boomkwekerij waarmee de ouders van de huidige eigenaar Tom Bannenberg zijn begonnen. Ze kweekten vooral coniferen. Al snel begon moeder Tiny met huisverkoop. Dat groeide uit met andere takken, zoals aanleg en onderhoud van tuinen en boomverzorging. Een belangrijke reden daarvoor was de beperkte omvang van de kwekerij, legt Bannenberg uit. 'Veehouders stopten met hun bedrijf en gingen coniferen kweken. Dat deden ze in zulke grote aantallen dat wij daar niet tegenop konden. Toen zijn wij met de andere handel begonnen.' Het bedrijf bestaat tegenwoordig uit twee hoofdonderdelen: het tuinplantencentrum en de aanleg en het onderhoud van tuinen en boomverzorging. De kwekerij vormt nu een klein bedrijfsonderdeel. De omzet van beide hoofdonderdelen is ruwweg fiftyfifty. Drie mensen werken in het tuinplantencentrum, onder wie zijn ouders die allebei drie dagen werken en vijf medewerkers 'buiten' bij klanten op locatie.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer