Australi%C3%AB+scherpt+grenscontrole+aan+om+nieuwe+AVP%2Dvariant
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Australië scherpt grenscontrole aan om nieuwe AVP-variant

Australië verscherpt de grenscontrole om te voorkomen dat het een nieuwe variant van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) binnen de landsgrenzen krijgt. Doordat bij dieren symptomen ontbreken, blijft de mutant vaak onopgemerkt.

Australië gaat over tot verhoogde waakzaamheid nadat China melding maakte van nieuwe varianten van het AVP-virus. Landbouwminister David Littleproud noemt de situatie in Azië 'zorgwekkend'. Hij wees erop dat, tussen 5 november 2018 en 31 december 2020, 42,8 ton illegaal geïmporteerde varkensvleesproducten werd geconfisqueerd van luchtreizigers en 9,4 ton in poststukken.

In de helft van de gevallen bevatten de onderzochte monsters fragmenten van het AVP-virus. Zou een nieuwe variant van het virus in Australië worden geïntroduceerd, dan vreest branchevereniging Australian Pork Limited dat dit de sector 1,3 miljard euro per jaar gaat kosten.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer