Duitsers+onderscheppen+met+AVP%2Dbesmet+varkensvlees+uit+Roemeni%C3%AB
Nieuws
© Pixabay

Duitsers onderscheppen met AVP-besmet varkensvlees uit Roemenië

De Duitse douane heeft met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet vlees onderschept, tijdens een controle eind vorig jaar. De producten komen uit Roemenië, meldt TopAgrar.

Volgens het bericht in TopAgrar is het besmette varkensvlees al op 19 december vorig jaar gevonden. Dat is gebeurd in Offenbach, in de deelstaat Hessen. Dus niet aan de grens, maar al ver in Duitsland.

Het laboratorium van Gießen in de deelstaat Hessen heeft de resultaten pas op 27 januari bekendgemaakt. Het gaat om circa 500 kilo vlees en vleeswaren. Het betreft rauwe worsten, rauw hakvlees, leverworsten, rauw varkensvlees en ook nog hele kippen en pluimveevlees. Van de lading zijn veertig mengmonsters genomen. Bij drie van die monsters werd AVP gevonden en het Friedrich Loeffler Instituut heeft die resultaten bevestigd.


Virus kan lang overleven

Deze vondst maakt duidelijk dat er een flink risico is dat AVP over grote afstanden wordt getransporteerd. In vlees en onvoldoende verhitte vleeswaren kan het virus lang overleven. Daarbij is Roemenië zwaar getroffen door AVP. Het treft met name veel backyard farms. Vorig jaar waren er 1.053 uitbraken bij gehouden varkens in dat land. De vondst van het besmette vlees en de besmette vleeswaren duidt erop dat niet alle besmette varkens buiten de voedselketen blijven.

Komen de besmette vleeswaren of resten daarvan op parkeerplaatsen of in de natuur terecht, dan is er grote kans dat wilde zwijnen hierdoor besmet raken. Daar helpen hekwerken op de grens niet tegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer