ABS%3A+%27Belgische+varkenshouders+zitten+op+hun+tandvlees%27
Nieuws
© Twan Wiermans

ABS: 'Belgische varkenshouders zitten op hun tandvlees'

België werd eind 2020 officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest. Inmiddels is het herbevolken op de geruimde varkensbedrijven begonnen. Maar van een verbetering van de situatie voor Belgische varkenshouders is nog geen sprake. 'Belgische varkenshouders zitten op hun tandvlees', schrijft varkenshouder Bart Vergrote namens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Van de Belgische varkensproductie is 95 procent gesitueerd in Vlaanderen. Afrikaanse varkenspest in de provincie Limburg in 2018 zorgde voor het stilvallen van alle export naar derde landen. Het gevolg was dat de varkensnotering in België gemiddeld 5 tot 6 cent onder de noteringen in buurlanden lag.

Na de vrijverklaring voor Afrikaanse varkenspest eind vorig jaar hadden Belgische varkenshouders hoop op een hogere notering in overeenstemming met die in de buurlanden. Maar tot nu toe bleef dat.


Probleem doorgeschoten

'Deze situatie zorgt voor een bloedbad onder varkenshouders. Na de problemen met Afrikaanse varkenspest en de perikelen bij de slachthuizen door het coronavirus vragen we dringend om maatregelen om de sector te ondersteunen', schrijft Vergrote op Facebook. Wat de varkenshouderij verder parten speelt, zijn de stijgende voerkosten. 'De verliezen in de sector zijn immens.'


Een hogere prijs voor de varkens zou varkenshouders helpen, maar dat zit er niet in. Slachthuizen geven aan dat de varkensnotering niet omhoog kan, omdat zij in de handel veel hinder ondervinden van de perikelen met Afrikaanse varkenspest in Duitsland en Polen. 'De rekening wordt gewoon doorgeschoven', constateert de woordvoerder van ABS.


Oproep tot hulp

'Maar als we een rondgang maken in de Belgische verkooppunten van varkensvlees, zien we een duidelijke prijsstijging voor onze topproducten. Nogmaals vragen wij ons af waar de marges blijven steken in de keten.' ABS doet daarom een dringende oproep aan alle partners in de varkenskolom om in actie te komen.

'Geef ons een duwtje in de rug, zodat ook wij deze crisis overleven en voor onze arbeid een terechte vergoeding mogen ontvangen. Vlaamse varkenshouders zitten op hun tandvlees', schrijft Vergrote die woordvoerder en voorzitter is van de varkenscommissie bij ABS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer