Forse aanscherping mestregels

Als gevolg van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn worden per 1 januari 2021 een flink aantal regels voor bemesting aangescherpt. Zo gaat onder meer de stikstofgebruiksnorm omlaag en moeten mesttransporten digitaal aangemeld worden, meldt DLV Advies.

Forse+aanscherping+mestregels
© Twan Wiermans

Er komt met de start van het nieuwe jaar onder meer een nieuwe indicator voor de fosfaatbeschikbaarheid, het P-PAE-getal. Deze vervangt de huidige methode met het P-AL-getal voor grasland en het Pw-getal voor bouwland. Voor grondmonsters, genomen tot en met 15 mei 2020, zonder P-PAE-getal komt een overgangsregeling, zegt Freddy Keurhorst, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies. ‘Alle grondmonsters die genomen zijn vanaf die datum en alle nieuwe grondmonsters moeten volgens het nieuwe protocol beoordeeld worden.’

Mesttransporten, op het bedrijf uitgezonderd, worden na 1 januari 2021 digitaal verwerkt en gevolgd. Deze al eerder aangekondigde maatregel moet fraude bij mesttransporten bestrijden. Mesttransport van boer tot boer moet vooraf digitaal aangemeld worden door de transporteur, via een nog te ontwikkelen app. Leveranciers en afnemers moeten uiterlijk de volgende werkdag na het transport via een app van RVO.nl het transport bevestigen.

De vrijstelling voor wegen en bemonsteren bij boer-boertransporten blijft wel gelden. De afvoer van mest aan particulieren wordt beperkt tot op een afstand van tot 10 kilometer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer