Helma+Lodders+stelt+vragen+over+melden+maispercelen
Nieuws
© Pixabay

Helma Lodders stelt vragen over melden maispercelen

Helma Lodders (VVD) wil weten wat de kosten en administratieve lasten zijn van het feit dat maispercelen voor 16 februari moeten worden gemeld, als ondernemers willen telen op zand- of lössgrond. Ze stelt schriftelijke Kamervragen aan minister Carola Schouten van LNV.

Bij de maisteelt op zand- en lössgrond is het verboden om voor 15 maart drijfmest of zuiveringsslib uit te rijden. Ondernemers moeten daarom hun percelen melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zodat de NVWA kan controleren of zij zich aan het uitrijverbod houden.

Lodders hoort signalen uit de praktijk dat deze maatregel de uitruil van gronden tussen akkerbouw en veeteelt bemoeilijkt. Daardoor zouden er minder mogelijkheden zijn voor het verbouwen van eigen krachtvoer. Ook vreest ze dat de flexibiliteit van het bouwplan en de boer worden aangetast.

Verder ziet het Tweede Kamerlid een steeds grotere bewustwording bij ondernemers van het belang om mineralen optimaal te benutten en milieuwinst te behalen. Ze vindt dat de meldplicht de meerderheid van de boeren treft en hun motivatie aantast. Terwijl deze maatregel is bedoeld voor een kleine minderheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer