Onderzoek naar zoönosen in melkveehouderij

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beginnen in januari met een onderzoek naar zoönotische ziekteverwekkers in de melkveehouderij. De onderzoekers willen weten welke zoönotische ziekteverwekkers zich onder het melkvee bevinden. Het is een update van eerdere informatie.

Onderzoek+naar+zo%C3%B6nosen+in+melkveehouderij
© Pixabay

Via een steekproef worden tweehonderd melkveebedrijven geselecteerd voor het onderzoek. Op ieder bedrijf worden mest- en stofmonsters genomen en vullen de NVWA-inspecteurs samen met de melkveehouder een vragenlijst in. De monsters worden onderzocht op de aanwezigheid van campylobacter, salmonella, listeria, ESBL-producerende bacteriën, MRSA, STEC, cryptosporidium en Clostridium difficile.

Daarnaast wordt onderzocht of melkveehouders, medewerkers en gezinsleden deze ziekteverwekkers ook bij zich dragen. Het RIVM vraagt hun of zij ook willen deelnemen aan het onderzoek bij mensen door twee ontlastingsmonsters een een neusswab op te sturen. Hierin wordt onderzocht of de onderzochte bacteriën en parasieten ook bij mensen op het bedrijf voorkomen.


Risicofactoren

Ten slotte wordt gekeken naar risicofactoren, zodat kan worden ingeschat hoe deze infecties kunnen worden voorkomen en bestreden. De uitslagen van deze onderzoeken hebben geen consequenties voor de onderzochte dieren of de deelnemende bedrijven, benadrukken de onderzoekers.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer