Zoektocht naar innovaties duurzame energie in Zeeland

Provincie Zeeland zit al redelijk vol met windmolenparken en op die enkele locatie waar misschien nog wel wat wind valt te vangen, is veel verzet. Reden voor coöperatie Zeeuwind om een zoektocht te starten naar alternatieven voor duurzame energieopwekking.

Zoektocht+naar+innovaties+duurzame+energie+in+Zeeland
© Peter van Houweling

Zeeuwind telt 2.700 leden en heeft als doel om het gebruik van zon, wind en andere duurzame energie-innovaties in Zeeland te bevorderen. De coöperatie stond aan de wieg van Windpark Krammer en deelt het ouderschap ervan met collega-coöperatie Deltawind.

Maar nu de wind een beetje uit de zeilen is, wil Zeeuwind zijn koers verbreden. Samen met Dockwize Vlissingen is een challenge uitgeschreven voor innovaties op het gebied van duurzame energieopwekking. 'In de energietransitie moet nog veel gebeuren. Duurzame energieopwekking neemt veel ruimte in en dat roept vaak weerstand op', zegt Zeeuwind-directeur Teus Baars.


Landschap versterken

'Daarom zoeken we met bewoners van Zeeland naar oplossingen die passen bij het Zeeuwse landschap en het misschien wel versterken. Dat landschap met zijn polders en dijken is ook gecultiveerd. De opdracht nu is om het verder te cultiveren met inpassing van natuurlijke hulpbronnen.'

Duurzame energieopwekking neemt veel ruimte in en dat roept vaak weerstand op

Teus Baars, directeur Zeeuwind

Baars noemt zonneparken die landschapslijnen volgen en agriPV als interessante ontwikkelingen. 'Of een circulair bedrijf met een gesloten watersysteem, zodat verzilting geen issue meer is en waarbij je met zonnepanelen boven een waterbassin energie opwekt. Innovaties ontstaan vaak op het erf. Wij zoeken naar oplossingen die uiteindelijk op grotere schaal zijn toe te passen. Met verfrissende concepten vergroot je het draagvlak in de samenleving voor de energietransitie.'


Daken met zonnepanelen

Luuk van Wezel is als projectexpert Klimaat namens ZLTO betrokken bij deze zoektocht. Omdat voor windenergie weinig plek meer is en grootschalige zonneparken op landbouwgrond uit de gratie zijn geraakt bij de politiek, kom je bijna automatisch uit bij het vol leggen van daken met zonnepanelen. Maar dat gebeurt al volop, ziet Van Wezel.

'Het is zeker goed om zoveel mogelijk daken vol te leggen, maar het is voor Zeeuwind en ons ook een no-brainer. Oftewel, dat ligt voor de hand', zegt de projectexpert Klimaat.


Meerwaarde

'Deze challenge zoekt juist naar alternatieven, naar innovaties die perspectief hebben en die meerwaarde hebben voor de omgeving én de landbouw. Ik zou onze leden willen oproepen om ideeën aan te dragen. Agrarisch ondernemers zijn vaak erg innovatief en vindingrijk.'

Van Wezel denkt net als Baars aan agriPV, waarbij energieopwekking door zonnepanelen wordt gecombineerd met landbouwactiviteiten. 'Denk aan de kappen met zonnepanelen boven een zachtfruitboomgaard. Het gaat overigens niet alleen om zonne-energie, maar ook plannen voor aquathermie of geothermie kunnen prima meedoen in deze challenge.'


Prijs

Ideeën indienen kan tot half maart. 'De winnaar ontvangt 30.000 euro aan ontwikkelvouchers', verklapt Baars. 'De autonomie van de aandrager van het winnende idee staat niet ter discussie. Maar als Zeeuwind zullen we de verdere ontwikkeling met interesse volgen en misschien aanbieden om in te stappen als aandeelhouder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer