Boeren+leveren+duurzame+energie+via+Erf+van+de+Toekomst
Nieuws
© Jan Anninga

Boeren leveren duurzame energie via Erf van de Toekomst

Agrarisch ondernemers leveren met het Erf van de Toekomst hun bijdrage aan het opwekken van duurzame energie. Ton van Schie, themahouder Energie van LTO Noord in West, en projectadviseur Erwin Havenman presenteerden deze week de koers die de organisatie wil varen met de Regionale Energie Strategieën (RES) in West-Nederland.

Volgens Van Schie valt er nog veel energie te winnen op de agrarische bedrijven. 'Daarmee dienen we een dubbel doel. Het biedt de ondernemer nieuwe economische kansen en daarnaast verlicht het de ruimtelijke druk op het buitengebied.'

Voor LTO Noord is zon op land de laatste optie, alleen als het niet anders kan. En dan ook niet alleen op agrarische gronden, meent Van Schie. 'We stellen de voorwaarde dat er gebiedsregisseurs komen die zorgen voor integrale oplossingen, waarbij de agrarische structuur een leidende factor is.'


Praktijk is weerbarstig

Voorzitter Martijn van den Berg van LTO Noord in Heerhugowaard, Langedijk en Schagen is blij met de lijn die de organisatie daarmee heeft uitgezet. 'Het is goed om daarvoor te strijden, al merk ik dat de praktijk weerbarstig is. Tijdens een onlineburgerbijeenkomst in Heerhugowaard en Langedijk bleek al dat er veel weerstand bestaat tegen turbines en zonnepanelen in de buurt van de bestaande bebouwing.'

Het irriteert Van den Berg dat nu herhaling van eerdere discussies dreigt. 'Dat komt grotendeels door een gebrek aan kennis. Voor veel mensen is duurzame energie een ver-van-mijn-bedshow. Voor de agrarische sector hangt er veel van af. Bij de burger geldt vooral: niet in mijn achtertuin. Zo dreigt het buitengebied toch automatisch weer in beeld te komen. Daar ligt een belangrijke voorlichtende rol voor gemeenten.'


Animo voor zonnepanelen op daken

Ook met netbeheerder Liander moeten volgens Van den Berg heldere afspraken worden gemaakt. 'Er is animo onder ondernemers om panelen op daken van schuren en stallen te leggen, alleen is er meestal geen ruimte op het netwerk. Het is schrijnend dat er voor grootschalige zonneparken op land wel deuren opengaan.'

Bestuurslid Hans Rozendaal van LTO Noord in de Hoeksche Waard merkt dat de gemeente juist samen met de maatschappelijke organisaties optrekt om de doelen in de RES te behalen.
'Zoekgebieden liggen voornamelijk aan de rand van het eiland, om het open landschap niet aan te tasten. In onze opzet worden ook elementen als recreatie en biodiversiteit meegenomen, om zo het maatschappelijk draagvlak te vergroten', legt Rozendaal uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer