LTO+Bedrijven+en+NLgroen+slaan+handen+ineen
Nieuws
© Tenten Solar

LTO Bedrijven en NLgroen slaan handen ineen

LTO Bedrijven en energieadviesbureau Waltmans bundelen de handelsplatformen NLgroen, Megawind en Energie van Boeren samen binnen NLgroen. Ruim tweeduizend (boeren)producenten van zonne-energie, windenergie en biomassa verwaarden via NLgroen hun groencertificaten.

Ruim 70 procent van de via NLgroen verhandelde groencertificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders die in toenemende mate investeren in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters. Zij ontvangen daarvoor naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit ook Garanties van Oorsprong (GvO's).

De handelsplatformen NLgroen, Megawind en Energie van Boeren bemiddelen tussen opwekkers en afnemers van GvO's, Certficaten van Oorsprong (CvO's) en carbon credits. De focus ligt op Nederlandse GvO's afkomstig van duurzame energiebronnen die op lokaal niveau kunnen worden ingezet. Zo leveren ze meer rendement op.


LTO Bedrijven en Waltmans gaan nu gezamenlijk investeren in deze activiteiten om het vermarkten van GvO's, CvO's en carbon credits en de energietransitie voor Nederlandse ondernemers makkelijker te maken. Beide partijen nemen een belang van 50 procent in NLgroen.


Verdienmodel bieden

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven, kijkt uit naar de uitbreiding van de activiteiten. 'We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie. We hebben veel vertrouwen in de knowhow van het team van NLgroen.'

Energieadviseur Nick Waltmans verwacht dat GvO's door de nieuwe samenwerking nog beter kunnen worden vermarkt. 'Het is belangrijk dat ondernemers die lokale duurzame energie produceren zelf de waarde van hun GvO's ontvangen. De certificaten zijn apart van de stroom te verhandelen, maar bij kleine producenten gebeurt het vaak dat de GvO's automatisch overgaan naar de energiemaatschappij die de elektriciteit afneemt. En dat is zonde. Hoe meer ondernemers zich bij ons aansluiten, hoe meer we onze handelspositie kunnen versterken. Het is dus een goede stap om de krachten te bundelen.'Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer