Kamerleden hebben goede hoop op zoet Volkerak-Zoommeer

Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Chris Stoffer (SGP) hebben goede hoop dat het kabinet instemt met het definitief schrappen van de uitgestelde plannen om het Volkerak-Zoommeer te verzilten. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met hun motie.

Kamerleden+hebben+goede+hoop+op+zoet+Volkerak%2DZoommeer
© Rijkswaterstaat

'Gezien het feit dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de motie niet heeft ontraden, heb ik goede hoop dat ze de motie gaat uitvoeren', laat Geurts weten in antwoord op vragen van Nieuwe Oogst. Het Tweede Kamerlid uitte in 2014 al zijn bezorgdheid uit over de verzilting van het Volkerak-Zoommeer.

Geurts herinnerde de minister eraan dat in de wereld elk jaar 2.000 hectare landbouwgrond verloren gaat door verzilting. Een vernietiging van natuurlijk kapitaal dat moet worden tegengegaan, vond hij. Zijn argumenten sneden destijds geen hout.

'Toen was het argument nog dat het Volkerak-Zoommeer niet van nationaal belang was voor de zoetwatervoorziening. Inmiddels is er veel veranderd. De waterkwaliteit is fors verbeterd en er is een bijzonder zoetwater natuurgebied ontstaan. En de drie droge jaren hebben duidelijk gemaakt dat het Volkerak van levensbelang is voor de gronden van Zeeuwse boeren. Bijkomend effect is dat het volgens mij ook goed is voor de recreatiesector en vanuit de natuurorganisaties heb ik geen boosheid vernomen.'

Drie doge jaren maken duidelijk dat het Volkerak van levensbelang is voor boeren

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid CDA

Belangrijke buffer

Geurts' collega-Kamerlid Chris Stoffer bracht in augustus een werkbezoek aan enkele akkerbouwbedrijven op Schouwen-Duiveland. Het was daar voor het derde jaar op rij al droog en de gevolgen waren duidelijk zichtbaar. 'We hoorden van onder meer vertegenwoordigers van het waterschap dat het voor de verdere planvorming en de uitvoering ervan belangrijk is om te weten of het Volkerak-Zoommeer, nu een belangrijke zoetwaterbuffer, ook echt zoet blijft.'


Voor een groot deel van Zeeland geldt dat de zoetwatervoorziening knelt. Vorig jaar zette het kabinet het plan voor verzilting voor minstens tien jaar in de ijskast. 'Daardoor weet de regio nog niet goed waar ze aan toe is', concludeert Stoffer.

'We vonden het daarom nodig om nu een duidelijke streep door het verziltingsplan te zetten: goed voor de zoetwatervoorziening en de landbouw en het geeft de gewenste duidelijkheid. Een hele ruime meerderheid in de Tweede Kamer is het hiermee eens, dus een duidelijk signaal aan het kabinet dat het plan ook echt de prullenbak in moet.'


Minister aan zet

ZLTO liet woensdag weten verheugd te zijn dat de Tweede Kamer een streep wil zetten door de voorgenomen verzilting van het Volkerak-Zoommeer. Het is nu aan de minister om de motie uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer