Boost voor eiwittransitie Groningen

Cosun, Avebe, FrieslandCampina, Agrifirm, provincie Groningen, de noordelijke proefbedrijven, UMCG, LTO Noord en agrarische natuurverenigingen gaan samenwerken in de eiwittransitie.

Boost+voor+eiwittransitie+Groningen
© Suiker Unie

Voor onder andere agri-foodonderzoek, gezondheidsonderzoek, de teelt van nieuwe eiwitgewassen en de bouw van eiwitfabrieken in de provincie Groningen is voor de komende tien jaar 100 miljoen euro begroot. Het doel is een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact combineert. Dat geven de initiatiefnemers van test- en innovatieprogramma Fascinating (Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen) aan. Vanuit het Nationaal Programma Groningen stelt provincie Groningen voor de eerste drie jaar 10 miljoen euro beschikbaar.


Nieuwe fabrieken

Het programma moet een basis leggen voor de bouw van nieuwe fabrieken, de omschakeling van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten voor voeding, energie-efficiënte raffinage- en extractietechnieken en nieuwe teeltprogramma's.

Ook zijn er plannen voor gezondheidsonderzoek, nieuwe bouwplannen, biodiversiteit, een gevarieerd en aantrekkelijk landschap, het sluiten van (emissie)kringlopen, groene chemie van agroreststromen, werkgelegenheid en leefbaarheid. Volgens het plan is een inkomstenverhoging van boeren van 10 tot 20 procent mogelijk.


Bietenblad

De komende drie jaar richten de partijen zich op de bouw van een bietenblad-pilotfabriek in Hoogkerk. In het Noord-Brabantse Dinteloord haalt Cosun Beet Company al eiwit uit bietenbladeren.

De proefbedrijven gaan bovendien meer experimenteren met nieuwe teeltconcepten, waaronder stikstofbindende rustgewassen die onderdeel uitmaken van het bouwplan. Doel is de verhoging van de plantaardige eiwitproductie door onder andere gewasveredeling en differentiatie van productie door vernieuwde teeltsystemen. Universitair Medisch Centrum Groningen gaat onderzoek doen naar de invloed van eiwitrijke gewassen op de gezondheid.

Stichting Public Private Partnership Institute for Sustainable Process Technologyet (ISPT) coördineert het test- en innovatieprogramma. Volgens ISPT-directeur Tjeerd Jongsma is de kracht van het programma de samenwerking tussen de (keten)partijen.

'Grotere coöperaties moeten verjongen naar circulaire landbouwsystemen. Het is een enorme opgave om de systemen voor boeren te optimaliseren. Er is veel meer samenwerking in de keten nodig dan tot nu toe gebeurt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer