Eerstejaars+HAS+Den+Bosch+op+ontdekkingstocht
Achtergrond
© Joost de la Court

Eerstejaars HAS Den Bosch op ontdekkingstocht

Koeienpoep scheppen en zeven, kuilvoer uitpluizen of krachtvoer analyseren. HAS Den Bosch stuurt de tachtig eerstejaarsstudenten van de opleiding Veehouderij sinds dit studiejaar wekelijks met praktijkopdrachten naar de boerderij.

De studielocatie mag het ouderlijk bedrijf zijn of een bedrijf in de buurt. Studenten die niet van de boerderij komen, moeten zelf op zoek naar een bedrijf, eventueel met hulp vanuit school.

Het eerste jaar van de hbo-opleiding Veehouderij in Den Bosch is een brugjaar waar studenten nog geen specialisatie kiezen en de opleiding ernaar streeft alle studenten op één kennisniveau te brengen. Met de opdrachten wordt het algemene en theoretische eerste jaar van de opleiding beeldender gemaakt, schetst projectmedewerker Maud Kosterman.


Proeven en voelen

'Het gaat om oriënteren, proeven en voelen. De verdieping volgt in het tweede jaar. De studenten kunnen zo de theorie die ze leren, direct in de praktijk toepassen door zelf op ontdekking te gaan. Normaal zouden we dat in groepsverband doen op een van de twee praktijkbedrijven met lesvoorzieningen waar we terechtkunnen, nu in coronatijd kiezen we ervoor dat individueel te doen', licht Kosterman toe.

'De praktijkopdracht is gekoppeld aan het lesonderwerp van die week. Zo is bij het onderwerp spijsvertering de praktijkopdracht het praktijkbedrijf beoordelen door dieren te observeren, mest te onderzoeken en te zeven en een gesprek met de ondernemer.'


Opdracht uitwerken

Na het bedrijfsbezoek werken de studenten de opdracht thuis uit in een presentatie, poster of infographic en dat wordt daarna in de les met elkaar gedeeld en besproken.

Eerstejaars Gijs Uijttewaal uit Schalkwijk kan voor de meeste opdrachten thuis terecht, waar een pinkenstal staat. 'Door corona is het een lastig jaar om te starten met je opleiding. Ik zie de andere studenten weinig, ken er nog maar een stuk of tien goed. Het leukste is na een praktijkopdracht samen de analyse maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer