Cursus richt focus boomkweker op afzet en flexibiliteit

Jonge boomkwekers moeten zich meer focussen op afzet en flexibiliteit van een productie die aansluit op de huidige marktvraag. Reden voor HAS Hogeschool in Den Bosch om hier op in te spelen met een nieuwe cursus Ondernemen in de Boomkwekerij.

Cursus+richt+focus+boomkweker+op+afzet+en+flexibiliteit
© VidiPhoto

De boomkwekerijsector is volop in beweging en dat biedt veel kansen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat ondernemers andere kennis nodig hebben van de markt, ziet HAS Hogeschool.

De onderwijsinstelling biedt daarom de nieuwe cursus Ondernemen in de Boomkwekerij aan, samen met partners Rabobank Opheusden, Greenport Gelderland, Boomteeltstudieclub Opheusden, Tree Center Opheusden, WEA accountants en Alfa Accountants.

Complex

De cursus start september dit jaar en vindt plaats in de omgeving van Dodewaard en Opheusden. In dat gebied zitten veel grote boomkwekers, zien de initiatiefnemers: vaak grote bedrijven met jonge en ambitieuze ondernemers aan het roer. Veel van hen hebben groene vingers en zijn direct na het mbo gaan werken.

Doordat de sector steeds verder professionaliseert, worden deze bedrijven steeds groter en complexer. Ondernemers hebben nieuwe competenties nodig en moeten zich een veelvoud aan kwaliteiten eigen maken. Ook thema's als personeel en digitalisering spelen een belangrijke rol in het huidige ondernemersklimaat.

Toekomst

De cursus Ondernemen in de Boomkwekerij ondersteunt ze daarbij en helpt daarmee niet alleen de ondernemer zelf, maar ook het bedrijf verder, laat de HAS weten. 'De combinatie van individuele coaching, assessment en kennissessies moet er voor zorgen dat zowel ondernemer als bedrijf klaar zijn voor de toekomst.'

Het onderwijstraject bestaat uit vijf modules: Strategievorming, Strategische Marketing, Personeel en arbeidsmanagement, Ketenmanagement, Internationale handel en samenwerking en Financieel Management. Ook krijgen deelnemers de mogelijkheid om een ondernemerschapsassessment te doen.

Landelijk

De deelnemers worden gedurende het traject bijgestaan door een persoonlijke coach. Die helpt ze persoonlijke uitdagingen te realiseren en de opleiding om te zetten in concrete actieplannen. Als de nieuwe cursus succesvol is in regio Dodewaard en Opheusden, hopen de partners verder het land in te gaan en deze op meer plekken aan te bieden.

En er zijn meer initiatieven in de branche om het ondernemerschap onder telers te stuwen. Eerder is het gesubsidieerde Telers Ondernemerschap Programma (TOP) ontwikkeld, door ondermeer Rabobank Nederland en LTO Nederland. De scholingsconsulent in de boomkwekerijsector is samen met de Werkgeverscommissie Boomkwekerij betrokken bij het opzetten van het TOP programma, evenals als bij de ontwikkeling van het nieuwe aanbod door de HAS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer