'Op de HAS leer je veel verder te kijken dan je eigen bedrijf'

Louise van Beusichem (18) is opgegroeid op een fruitteeltbedrijf. Joep van der Meijden (21) loopt al van jongs af aan tussen de varkens. Beiden hebben de ambitie om in de voetsporen van hun ouders te treden. En allebei hebben ze gekozen voor een hbo-opleiding bij HAS Hogeschool. Na de introductie en kennismaking combineren de studenten in het eerste jaar colleges met de praktijk. In de loop van de studie kiezen ze hun eigen 'challenge'.

%27Op+de+HAS+leer+je+veel+verder+te+kijken+dan+je+eigen+bedrijf%27
HAS green academy
© Michiel Elands

Risico's spreiden is het devies bij de familie Van Beusichem uit het Gelderse Eck en Wiel. Het ondernemersgezin combineert de teelt van hardfruit, zoals peren, met zachtfruit, zoals bessen en aardbeien. Oudste dochter Louise van Beusichem helpt volop mee in het bedrijf. 'Op zaterdag geef ik leiding aan een groep medewerkers. Dat is soms best lastig, zeker als ze ouder zijn dan ik. Ik wil dus nog een hoop bijleren.'

Via collega-fruittelers in de buurt heeft Van Beusichem het advies gekregen om naar de HAS te gaan, de opleiding Tuinbouw en akkerbouw. 'Ik ben naar de proefstudeerdag geweest, heb meteen een practicum gedaan en het voelde meteen goed. Op de HAS kan ik een goede basis leggen om in het bedrijf van mijn ouders te stappen. Het werk in de fruitteelt is afwisselend en dat spreekt me aan.'

Joep van der Meijden is opgegroeid tussen de biggen. Zijn vader en oom voeren het ketenconcept Elite Varkens van fokkerijorganisatie PIC, waarbij diergezondheid hoog in het vaandel staat. Het bedrijf is een grote zeugenhouderij met verschillende vestigingen. Sinds een jaar of tien helpt Van der Meijden mee met de verzorging van de dieren. 'Mijn ambitie is om het bedrijf over te nemen en mijn vader adviseerde me om naar HAS Hogeschool in Den Bosch te gaan.' Nu doet hij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness.

Tekst gaat verder onder video.

Je praat over je vakgebied met andere studenten en dat schept een band

Louise van Beusichem, HAS-student Tuinbouw en akkerbouw

Maatschappelijke druk

Na mbo Veehouderij, niveau 4, heeft Van der Meijden de overstap gemaakt naar het hbo. 'De maatschappelijke druk op de varkenshouderij is groot en dan is het goed om veel kennis van zaken te hebben, zoals op het gebied van geuroverlast, dierenwelzijn en het klimaat. Ik ben geen superstudent, maar wel overtuigd dat ik hier op mijn plek zit.'

De Brabander vindt het vooral fijn dat hij tijdens zijn studie vaak in de praktijk aan de slag gaat. De komende jaren gaat hij op een binnenlandse en een buitenlandse stage. 'Ik vind het interessant om bij andere bedrijven een kijkje te nemen. Docenten willen dat ik me tijdens de studie ook buiten de varkenshouderij oriënteer en dat begrijp ik wel. Bij een tuinbouwbedrijf kan ik bijvoorbeeld leren hoe je personeel aanstuurt.'

Van der Meijden heeft ook meegedaan aan de introductieweek. 'We hebben op de Loonse en Drunense Duinen allerlei spellen gedaan in het teken van kennismaking. Teamwork stond centraal en dat pakte goed uit. Aan het einde van de introductie hadden we een groep van ongeveer vijftien mensen die het goed met elkaar kunnen vinden.'

Samenwerking

Hoewel een studentenleven niet aan Van Beusichem besteed is, geniet ze van de samenwerking met andere studenten. 'Je kunt over je eigen vakgebied praten en dat schept een band met andere studenten.'

Tijdens de hoorcolleges zit Van Beusichem met zo'n vijftig medestudenten, maar een groot deel van de lessen is in groepen van acht. 'Dan hebben we ook allemaal een verschillende rol, zoals voorzitter van de groep of notulist, en dan proberen we gezamenlijk een vraagstuk op te lossen. Hoewel ik zelf niet graag op de voorgrond treed, krijg ik in de groep echt de ruimte om het woord te nemen.'

Aan de kennismaking in de eerste week van de opleiding heeft Van Beusichem goede herinneringen. Inmiddels bereidt ze zich samen met een studiegenoot voor op de eerste twee stages aan het einde van het jaar. 'We wisselen elkaar in de regio Venlo af bij een boomkwekerij en een tuinbouwbedrijf.'

Nuttige kennis

De student heeft al veel nuttige kennis opgedaan, van hoe fotosynthese werkt tot hoe je reclame maakt voor een product. 'Die kennis kan ik op het bedrijf meteen met mijn vader delen', aldus Van Beusichem.

Practicum vindt de Gelderse het allerleukst. 'We hebben al via het DNA gekeken of andijvie en rode kool familie van elkaar zijn. Heel interessant. Nu zijn we bezig met een 'green battle': als groep proberen we met vijftig zaadjes radijs het meeste drooggewicht te telen. We kunnen in de kas gebruikmaken van verschillende soorten licht en temperatuur.'

Op hun plek

Van der Meijden en Van Beusichem zitten in Den Bosch op hun plek. 'Ik weet wat ik wil', zegt Van Beusichem. 'En dan hoef ik niet verder te kijken. Hier tuinbouw studeren is echt mijn ding.'

Beiden zouden de studie aanbevelen voor jongeren die in de tuinbouw, veehouderij of agrifoodbusiness vooruit willen. 'Bedrijfskunde en agrifoodbusiness is een goede opleiding', vertelt Van der Meijden. 'Maar je moet er wel voor gaan. Ik ben in een half jaar in ieder geval al heel wat wijzer geworden. En je leert veel verder te kijken dan je eigen bedrijf.'

• Meer informatie op hashogeschool.nl

De opleidingen en de uitdagingen
De hbo-opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness, die Joep van der Meijden volgt, richt zich op financieel advies, logistiek en marketing. Studenten leren bedrijfsvraagstukken analyseren en financiële zaken regelen. De vierjarige studie beslaat de hele voedselketen van productie tot distributie en handel. Louise van Beusichem volgt de richting Tuinbouw en akkerbouw. Ook zij krijgt naast plantenkennis de keten van producent tot consument voorgeschoteld. In de lesstof is ruimte voor actuele thema's, zoals duurzaam produceren, voedselveiligheid en de laatste trends in smaak. Voorbeelden van vakken zijn Dwars door de keten, Economie en bedrijf en Marketing en communicatie. Tijdens beide studies kunnen Van Beusichem en Van der Meijden aan de slag met hun eigen 'challenge'. Daarbij verdiepen ze zich in hun eigen vraagstuk. HAS Hogeschool heeft bacheloropleidingen in de richtingen Food, Biologie, Business, Tech, Agro en Design. Bij de opleiding International Food & Agribusiness staat de toekomst van voldoende en gezond voedsel voor iedereen op de wereld centraal. Andere studies zijn Milieukunde, Dier- en Veehouderij en Voedingsmiddelentechnologie. Voor verschillende studierichtingen biedt de HAS proefstudeerdagen aan. HAS Hogeschool heeft 3.200 voltijds hbo-studenten en twee vestigingen, in Den Bosch en Venlo.

HAS green academy

HAS green academy is hét opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland in de sector agro, food en leefomgeving met vestigingen in Den Bosch en...

Lees verder »

Meer van HAS green academy

Lees ook

Meer artikelen van HAS green academy »

Artikelen over HAS green academy