CDA%27er+Wopke+Hoekstra+op+verkiezingscampagne+in+de+polder
Nieuws
© ZLTO

CDA'er Wopke Hoekstra op verkiezingscampagne in de polder

De overheid zou beter kunnen investeren in duurzame stallen, dan in het huidige uitkoopbeleid van veehouders. Daarvan probeerde melkveehouder Mathé van den Bosch uit Oudenbosch CDA-voorman Wopke Hoekstra maandag op zijn bedrijf te overtuigen. De politicus trotseerde de sneeuw tijdens een verkiezingscampagne in West-Brabant.

Hoekstra werd getrakteerd op een rondleiding op de melkveehouderij en een kop koffie aan de keukentafel. Mathé van den Bosch heeft 320 melkkoeien. Het bedrijf heeft 90 hectare grond. Verder zijn er vijf melkrobots en een automatisch vloersysteem. Pronkstuk is volgens de boer toch wel het emissiearm vloersysteem.

Na afloop van het bezoek was het de politicus wel duidelijk dat er alternatieven zijn voor het stikstofbeleid van landbouwminister Carola Schouten. Volgens zijn gastheer willen veehouders graag investeren in ammoniak reducerende vloeren. De uitstoot die ze daarmee reduceren, komt echter een andere sector ten goede. 'Dat kan niet', vindt Van den Bosch.


Ontwikkelruimte behouden

'Alle ammoniak reducerende vloersystemen zijn duur. De investering die we doen, doen we eigenlijk voor een andere sector. Denk aan de natuur, de industrie en wegen- en woningbouw, daarvoor maken we stikstofruimte vrij. Daarom vinden we dat zij mee moeten betalen, desnoods via de overheid', licht Van den Bosch toe.

Ik heb de kans aangegrepen om mijn visie uit te dragen

Mathé van den Bosch, melkveehouder in Oudenbosch

Volgens de melkveehouder zou het nog beter zijn als de overheid zou investeren in duurzame stallen in plaats van veehouders uit te kopen. 'Er zijn miljarden euro's vrijgemaakt voor stikstofreducerende maatregelen. Daar kun je veel mee doen.' Wel benadrukt hij dat het voor boeren belangrijk is dat ze hun eigen ontwikkelruimte behouden; voor henzelf en voor hun opvolgers. 'Wij gaan op ons bedrijf minstens de helft terug in stikstofuitstoot. Er blijft genoeg over voor de natuur en andere sectoren.'


Geen agrarische achtergrond

Ondanks dat Hoekstra geen agrarische achtergrond heeft, was hij goed op de hoogte van de situatie in de agrarische sector. De politicus was geïnteresseerd in de oplossingen die de melkveehouder aandroeg. Wat Hoekstra vervolgens met deze kennis gaat doen, weet Van den Bosch niet. 'Ik heb de kans aangegrepen om mijn visie uit te dragen. En hij heeft met eigen ogen kunnen zien hoe we hier werken. Hopelijk draagt dit bij aan een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer