Omslag+in+landbouw+prominent+aanwezig+in+Noordelijk+Verkiezingsdebat
Nieuws
© ANP/Bart Maat

Omslag in landbouw prominent aanwezig in Noordelijk Verkiezingsdebat

De omslag in de landbouw wordt een 'hot topic' in de Tweede Kamerverkiezingen, blijkt uit het Noordelijk Verkiezingsdebat op 8 februari. Boeren moeten hun bedrijven aanpassen aan kringlooplandbouw en het liefst natuurinclusief worden. Dat kan alleen als de markt een eerlijkere prijs gaat betalen voor de producten.

Er zit wel een verschil in hoe en het tempo waarin de landbouw moet omvormen. Dit komt naar voren in het Noordelijk Verkiezingsdebat, georganiseerd door drie noordelijke dagbladen. Volgens lijsttrekker Gert-Jan Segers van de ChristenUnie doen boeren alleen mee aan een ander landbouwsysteem als ze daar genoeg tijd voor krijgen, ruimte houden om hun bedrijf te ontwikkelen en zekerheid krijgen over toekomstig beleid. 'De rekening voor een omslag wordt nu nog te veel op het erf neergelegd. Die pijn moeten we zo eerlijk mogelijk verdelen.'


Het debat is hieronder te bekijken. Tekst gaat verder onder video.

Lilianne Ploumen van de PvdA denkt dat het met zo'n aanpak allemaal veel te traag gaat. 'We hebben de tijd niet, we moeten tempo maken. Boeren zijn de dupe van een systeem, terwijl hen om een omslag naar natuurinclusieve landbouw wordt gevraagd.' Haar oplossingen: een transitiefonds om bedrijven anders te laten boeren en een lager btw-tarief op biologische producten.


Eerlijkere prijs

Volgens fractieleider Rob Jetten van D66 zijn de boeren veel te lang naar de mond gepraat en is drastisch ingrijpen daarom onontkoombaar. 'Ik wil alleen in gesprek over een eerlijkere prijs voor hun producten als ze in hoog tempo een omslag maken.' Hij krijgt daarin bijval van Jesse Klaver van GroenLinks.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat partijen als D66, GroenLinks en PvdA de boeren oneerlijk behandelt. 'Het verwijt dat ze niks hebben gedaan is te goedkoop. We moeten ze meer mogelijkheden geven om invloed uit te oefenen. Dat kan door aanpassen van de Mededingingswet.' Segers is het daarmee eens: 'Er is wel degelijk een probleem. Maar dat kun je ook aanpakken zonder de veestapel te halveren. We moeten samen werken aan een eerlijke prijs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer