Politiek+verdeeld+over+wijze+en+tempo+verandering+agrosector
Nieuws
© René Bouwmeester

Politiek verdeeld over wijze en tempo verandering agrosector

Alle politieke partijen vinden dat de land- en tuinbouw anders moet: schoner, duurzamer en met een beter inkomen voor de boer en tuinder. Over de manier waarop dat moet gebeuren en welk tempo daarbij hoort, lopen de meningen uiteen.

Dat bleek maandagmiddag tijdens het debat dat werd georganiseerd door Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland, de Transitiecoalitie Voedsel, Bionext en de TAPP Coalitie. Centraal stond de vraag hoe de politici aankijken tegen grote uitdagingen als biodiversiteitsverlies, het terugdringen van emissies en het slechte verdienmodel voor de boer.

Arne Weverling (VVD), Eline Vedder (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) waren voor het debat uitgenodigd. De organisatie acht de kans het grootst dat uit een aantal van deze partijen een coalitie wordt gevormd.


Vleestaks

De politici bestrijden niet dat de agrarische sector voor uitdagingen staat. Integendeel, daar is consensus over. Maar over de oplossing wordt verschillend gedacht. Neem bijvoorbeeld de discussie over de vleestaks, waarbij de prijstoeslag wordt ingezet voor verduurzaming van de sector. 'Vleestaks is een kans om de boer te helpen om te schakelen', betoogt De Groot.

Vedder is daar sceptisch over. 'Hoe ga je bij een pizza salami bepalen over welk deel je een vleestaks betaalt?', vraagt zij zich af. 'En we hebben in het verleden gezien dat de boer steeds de dupe is als er aan het eind van de keten aan de knoppen wordt gedraaid. Het terugrekenen naar de eerste schakel is problematisch.' Ook Weverling vreest dat zo'n regeling te complex wordt.

Thijssen plaatst nog een andere kanttekening: 'Een vleestaks mag er niet toe leiden dat vlees alleen iets is voor de rijke bevolkingsgroepen.'


Europese steun

Een ander thema waar flink wat discussie over ontstond, zijn Europese landbouwsubsidies. Moeten die eigenlijk niet alleen voor vergroening worden ingezet? 'Ja', vindt Bromet. 'De uitdaging is niet meer om voldoende betaalbaar voedsel te produceren. Het gaat om het klimaat, om de natuur. Dit geld moet worden ingezet op vergroening.' Vedder ziet dit anders. 'Die subsidie is een belangrijke deel van het inkomen van boeren in Nederland. Als je dat weghaalt, zaag je een van de poten onder de stoel van de boer.'

Landbouweconoom Krijn Poppe was bij het debat aanwezig als 'factchecker' om te voorkomen dat de (kandidaat-)politici al te grote onwaarheden zouden vertellen. Hij concludeert dat hij ze niet heeft kunnen betrappen op grove onjuistheden of gegoochel met cijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer