Kandidaat%2DKamerleden+debatteren+in+maart+over+het+platteland
Nieuws
© René Bouwmeester

Kandidaat-Kamerleden debatteren in maart over het platteland

Kandidaat-Tweede Kamerleden gaan op donderdag 11 maart in debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het verkiezingsdebat is online te volgen.

Het Plattelandsdebat wordt georganiseerd door LTO Nederland. 'De kloof tussen stad en platteland is geen nieuw begrip. Maar hoe kan zoiets eigenlijk ontstaan, in een kleine, vruchtbare delta als Nederland?', vraagt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. 'En belangrijker, hoe dichten we hem? Zelfs vanuit het centrum van de grote steden sta je met de fiets binnen een half uur op het erf van de boer of tuinder.'

De LTO-leden zijn de dragers van het landelijk gebied, gaat Van der Tak verder. 'Samen met onze regionale organisaties zijn we van de haarvaten van de plattelandsgemeenschappen tot en met Den Haag en Brussel in gesprek over de toekomst van ons platteland. Een cruciaal thema voor de komende verkiezingen waar we graag het gesprek tussen onze leden, kandidaat-Kamerleden en de maatschappij voor faciliteren', vindt de LTO-voorzitter.


Fundament van het platteland

'De agrarische sector is het fundament van het platteland', staat in een persbericht van LTO. 'Boeren en tuinders zorgen voor vitaliteit en leefbaarheid. En ze brengen de burger dichter bij de productie van voedsel. Lichtpuntjes in de zware coronacrisis waren dan ook de rijen bij de boerderijwinkels, net als de schoolklassen die nog steeds op bezoek kwamen bij de boer om te leren over en genieten van het platteland.'

Tegelijkertijd benadrukt LTO dat er uitdagingen zijn waar iedereen samen mee aan de slag moet, zoals de spanningen tussen stad en platteland. 'LTO is ervan overtuigd dat er meer is wat ons verbindt dan dat er verschillen zijn.' De belangenbehartiger probeert door de dialoog daar ook in verkiezingstijd aandacht voor te vragen.

Thema's die aan deze vraagstukken ten grondslag liggen, zijn volgens Van der Tak het verdienvermogen van boeren en tuinders als economisch motorblok van het platteland – en bijna een tiende van de Nederlandse economie – en de steeds urgentere vraag over hoe wij met de beperkte hoeveelheid ruimte en grond in Nederland omgaan. 'De toekomst van onze wereldwijd geroemde land- en tuinbouw is hier onlosmakelijk mee verbonden.'


Digitaal debat

LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO, LLTB en mediapartner Nieuwe Oogst nodigen huidige en aankomende Tweede Kamerleden van verschillende partijen uit om over het platteland met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij zullen verschillende uitdagingen, zorgen en dilemma's aan bod komen die rechtstreeks bij boeren en tuinders, de 35.000 leden van de organiserende verenigingen, zijn opgehaald.

Het Plattelandsdebat vindt plaats op 11 maart om 20.00 uur. In verband met de coronamaatregelen is het debat, dat op een agrarische locatie wordt gehouden, alleen online te volgen. Meer details volgen binnenkort.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer