Boomkwekers willen strengere keuringseisen

Nederlandse vruchtboomkwekers willen zichzelf aanvullende keuringseisen opleggen om zich te onderscheiden van andere Europese landen.

Boomkwekers+willen+strengere+keuringseisen
© Nieuwe Oogst

Vanaf 1 januari 2017 geldt ook voor alle vruchtbomen in de Europese Unie een EU-certificering. De cultuurgroep fruitgewassen van LTO Bomen en Vaste planten pleit voor het opzetten van een zogeheten Elite-certificaat voor Nederlandse vruchtbomen. Naktuinbouw heeft hiervoor een voorstel uitgewerkt.

De cultuurgroep fruitgewassen organiseerde vorige week een bijeenkomst om het draagvlak te peilen voor het vrijwillige certificaat. Daaruit blijkt dat voor 80 procent van het Nederlandse areaal de kwekers voorstander zijn van een Elite-certificering en ook zijn ze bereid om een extra heffing te betalen voor gezamenlijk onderzoek.

Bijdrage aan onderzoek

In het voorstel van Naktuinbouw is het Elite-certificaat gekoppeld aan een groot PPS-onderzoeksproject ten behoeve van vruchtboomkanker. Naktuinbouw berekent dat vruchtboomkwekers voor een gezamenlijke bijdrage van 50.000 euro aan dit onderzoek een heffing moeten betalen van minder dan 1 cent per gekweekte boom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer