Redelijk goede Duitse groente- en fruitoogst

De Duitse boerenorganisatie DBV verwacht een goede fruitoogst. Vooral in de groenteteelt hebben de weersomstandigheden de nodige gevolgen gehad.

Redelijk+goede+Duitse+groente%2D+en+fruitoogst
© Han Reindsen

Bij de groente- en fruitteelt leidde de droogte dit jaar voor hogere kosten door irrigatie van gewassen. Het Deutscher Bauernverband (DBV) gaat bij de irrigatiekosten uit van 10 tot 15 procent van de omzet. Ongeveer 80 procent van de groente- en fruitareaal kan en moet worden geïrrigeerd.

Naast de weersinvloeden kreeg de groente- en fruitsector dit jaar te maken met een extra uitdaging. Door het coronavirus was het moeilijker om aan voldoende oogstarbeiders te komen. Daarnaast vroegen de hygiënemaatregelen om extra inspanning en kosten.


Niet op niveau

In Duitsland wordt verwacht dat de appeloogst dit jaar redelijk goed zal zijn. Er wordt een opbrengst verwacht van circa 951.000 ton, ongeveer 4 procent minder dan een jaar eerder.

Door de vorst kwam de oogst van zoete kersen dit jaar met rond de 40.000 ton niet helemaal op het niveau van voorgaande jaren en ook voor zure kersen moeten telers verliezen van rond de 25 procent van een normale oogst accepteren. De oogst van pruimen is nog niet afgerond, maar ook hier melden telers vorstschade.

Ook het aardbeienseizoen was dit jaar door het weer relatief moeilijk. De late vorst en droogte waren lastig voor de teelt. Dit jaar was er met 18.800 hectare het kleinste aardbeienareaal sinds 2003.


Oogst groente eerder

Voor groenten begon het oogstseizoen 2020 voor bijna alle gewassen eerder dan vorig jaar, maar in april en mei liep de groei vertraging op door de koelere temperaturen. Zware en extreme neerslag trof ook dit jaar weer veel groentegewassen. Daarnaast hadden de gewassen te maken gehad met droogte.

Het aspergeseizoen werd gekenmerkt door een zeer vroege start, die door het uitbreken van de coronapandemie voor enorme uitdagingen stond. Voorlopig is het oogstvolume geschat op 106.400 ton. Dat is 14 procent onder het zesjarig gemiddelde van 123.700 ton.

In het geval van uien kan worden uitgegaan van een oogst van bijna 500.000 ton. De worteloogst zou opnieuw rond de 700.000 ton moeten liggen. Voor witte kool wordt een oogst verwacht van 449.000 ton en voor rode kool van 125.000 ton.


Wijn en hop

Voor wijn wordt een gemiddelde oogst van 9 miljoen hectoliter verwacht. Het weer in de komende weken is echter bepalend voor het verloop van de oogst. Voor hop wordt een oogst verwacht van 48.800 ton. In Duitsland begint de oogst eind augustus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer