Einde dreigt voor kersenteelt in Nederland: 'Dit zou dom zijn'

De kersenteelt in Nederland verdwijnt, als er geen middelen meer zijn om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden. Dat verwacht de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Demissionair landbouwminister Piet Adema wil de vrijstelling voor de middelen Tracer en Exirel niet langer verlengen.

Volgens fruitteler Dirk-Jan van Lutterveld in het Gelderse Kesteren is dit 'een domme beslissing'. 'Het zou ontzettend dom zijn om je eigen teelt op te ruimen en afhankelijk te worden van iets dat niet beter is uit het buitenland.'

Zonder Tracer en Exirel dreigt de kersenteelt in Nederland binnen enkele jaren volledig te verdwijnen en komt er dit seizoen bij telers al geen oogst. 'Dat zou totale vernietiging betekenen, als we die middelen niet hebben. De suzuki-fruitvlieg vermenigvuldigt zich snel. Dat betekent dat iedere kers meerdere keren wordt aangetast. Dan wordt het een grote lekkende vieze troep', legt Van Lutterveld uit.


De ondernemer heeft late kersen en spuit daarom pas half juni. Maar heb je vroege kersen, dan is een bespuiting begin mei gewenst. Met netten probeert Van Lutterveld de meeste vliegen al buiten de boomgaard te houden. Hij heeft goede hoop dat Adema deze beslissing nog terugdraait. 'Als je er nog een keer goed over nadenkt, dan kan ik me niet voorstellen dat je niet tot een andere conclusie komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer