NVWA moet beter handhaven bij gebrek aan schaduw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet tijdens hittegolven beter handhaven op het gebrek aan schaduw bij koeien, schapen of andere dieren. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

NVWA+moet+beter+handhaven+bij+gebrek+aan+schaduw
© Twan Wiermans

Tijdens de lange hittegolf van 2020 verzocht dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier de NVWA om te handhaven bij drie bedrijven waar zij koeien en schapen zag staan in weilanden zonder schaduw, terwijl de temperaturen opliepen naar 36 graden Celsius. In de wet staat dat dieren moeten worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien is het onthouden van schaduw bij zulke extreme temperaturen wat Wakker Dier betreft dierenmishandeling.

In eerste instantie stelde de NVWA dat er geen sprake was van een overtreding. Na het bezwaar van Wakker Dier paste de autoriteit haar standpunt aan: in twee van de drie gevallen kon op basis van videomateriaal van Wakker Dier hittestress worden vastgesteld. Deze bedrijven kregen een schriftelijke waarschuwing. Voor het bedrijf waarbij alleen fotobewijs beschikbaar was, bleef de NVWA bij haar oorspronkelijke standpunt en greep niet in.


Wakker Dier vond dit onvoldoende en stapte naar de rechter. Onthouden van schaduw op hete dagen is volgen de dierenwelzijnsorganisatie een overtreding, ook als de dieren niet zichtbaar last hebben van de hitte. De rechter stelt Wakker Dier hierin gelijk en heeft de NVWA opgelegd om de temperatuur mee te nemen in hun nieuwe besluit.

De rechter geeft aan dat er bij hittestress wel degelijk sprake kan zijn van dierenmishandeling door de veehouder. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven geeft de NVWA de opdracht om een dierenarts op basis van het beeldmateriaal te laten beoordelen of dat hier het geval was en de bevindingen mee te nemen in haar nieuwe besluit.


Hogere straf

Wakker Dier is ook in beroep gegaan tegen de strafmaat voor de twee bedrijven waarbij de NVWA na bezwaar een overtreding heeft vastgesteld. De veehouders kregen een schriftelijke waarschuwing, terwijl volgens handhavingsbeleid van de autoriteit bij een 'structurele overtreding' niet een waarschuwing, maar een sanctie wordt opgelegd.

Omdat geen enkel dier schaduw had, is er volgens Wakker Dier sprake van een structurele overtreding. De NVWA ging daar niet in mee, maar kon ter zitting niet uitleggen wat dan wel de juiste invulling van het begrip structureel is. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in de uitspraak bepaald dat de NVWA moet motiveren waarom in deze gevallen geen sprake zou zijn van een structurele overtreding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer