%27Val+Rutte+III+biedt+landbouw+kansen%27
Column
© HCSS

'Val Rutte III biedt landbouw kansen'

Ook al is het niet je smaak, het is mooi dat kunstenaar Daan Roosengaarde met een lichtgevend droomlandschap van 20.000 vierkante meter de schoonheid en het belang van de sector toont. Dat kan deze wel gebruiken. Het lijkt alsof Nederland slechts is geïnteresseerd in de uitstoot van stikstof en het terugdringen van het aantal dieren.

Ik vind het stuitend hoe gemakzuchtig er wordt omgegaan met een sector met 54.000 agrarische bedrijven en een omzet van 90 miljard euro voor de agrofoodsector. Dat Nederland de tweede of derde exporteur van agroproducten is, wordt eerder als een obstakel gezien dan als bron van trots. Het verschil tussen het platteland en de stad, met zijn geromantiseerde beeld van het platteland, speelt ook een rol.

Tegelijkertijd zit de hele sector zelf in de verdediging. Dat is geen goede positie om je te profileren. Dat laatste is absoluut nodig en de val van Rutte III biedt daarvoor een kans. Het gaat niet alleen om het opsommen van droge cijfers die het belang van de sector onderstrepen. Waar het om gaat is dat de sector zich opwerpt als een oplossing van een probleem: China. Den Haag snapt dit nu ook. De voormalig president van Amerika, Barack Obama, schreef in zijn memoires dat de Chinese leiders slechts op transacties uit zijn. Ze gaan uit van macht en eigenbelang. Ondervinden ze geen weerstand, dan pakken ze wat ze pakken kunnen.


Dus worden er, zoals bij mij in Frankrijk waar ik een deel van het jaar woon, duizenden hectares aan landbouwgrond gekocht. En krijgt China met de aankoop van de Zwitserse zaadveredelaar Syngenta door ChemChina grip op vitale technologie.

Bedrijven worden een makkelijke prooi voor China als ze in het verdomhoekje worden gezet, zoals hier in Nederland

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies

Ook in Nederland zien we Chinezen azen op hoogwaardige kennis en bedrijven die essentieel zijn voor onze eigen economie. Tegelijkertijd biedt China een kans omdat dit land een enorm tekort aan landbouwgrond heeft en voedsel moet importeren. Bedrijven worden een makkelijke prooi als ze in het verdomhoekje worden gezet, zoals hier in Nederland.


Laat de sector tijdens de komende formatie aangeven wat voor bedrijven essentieel zijn, welke cruciaal zijn voor de handel met China en welke nieuwe exportkansen er zijn. Vertaal dat naar het Nederlandse verdienvermogen en innovatiekracht. Zeker nu we uit de economische crisis moeten komen, mag daarmee niet meer worden gesjoemeld.


Rob van Wijk is een nieuwe columnist van Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer