Drie tot vijf bedrijven straks goed voor 60 procent van sierteelthandel

Over zes jaar realiseren drie tot vijf totaalleveranciers 60 procent van de groothandelsomzet in bloemen en planten. Dat voorspelt Rabobank in het rapport 'Kleur bekennen in de sierteelthandel'.

Drie+tot+vijf+bedrijven+straks+goed+voor+60+procent+van+sierteelthandel
© Dirk Hol

Op dit moment zijn de grootste vijf handelsbedrijven in Nederland goed voor 43 procent van de handel. De consolidatie vindt niet alleen in dit segment plaats, maar ook bij twee andere types bedrijven die de bank onderscheidt. 'Uiteindelijk leiden onder andere verduurzaming, digitalisering, geopolitiek en het aankoopgedrag van de consument tot de inrichting van de sierteeltketen', staat in het rapport.

Naast de totaalhandelaren zien de opstellers van het rapport ruimte voor gespecialiseerde handelsbedrijven die leveren aan de retail, zoals bloemisten en tuincentra. Hier is vooral productkennis en klantcontact belangrijk. Verder is er een toekomst weggelegd voor serviceproviders ofwel fulfillmentbedrijven die als verlengstuk dienen van grote retail- en onlinebedrijven. Daarnaast kunnen dienstverlenende bedrijven een boterham verdienen, zoals transporteurs, IT-dienstverleners en boeketterieën.


De marktverdeling wijzigt fors, stelt Rabobank. In 2027 komt ongeveer 20 procent van de omzet van de gespecialiseerde groothandels en de overige 20 procent van serviceproviders en fulfillmentbedrijven. De trend wordt bepaald door lage marges, verandering van afzet naar online- en grootschalige retail, schaalvergroting in de productie en gebrek aan opvolging bij kleine handelsbedrijven en lijnrijders.

De sierteeltgroothandel is goed voor een omzet van ongeveer 7 miljard euro, waarvan 5,7 miljard euro word geëxporteerd. In 2027 is de waarde gestegen naar 8 miljard euro, voorziet de bank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer