Rutte%3A+Klimaatinvestering+geeft+waar+voor+ons+geld
Nieuws
© CAS 2021

Rutte: Klimaatinvestering geeft waar voor ons geld

Premier Mark Rutte heeft andere wereldleiders en het bedrijfsleven opgeroepen meer te investeren in aanpassingen op een veranderend klimaat.

Volgens Rutte heeft de wereld een ‘grote kans om beter, sterker en samen’ uit de coronacrisis te komen. Het is ook ‘waar voor ons geld’, zei de premier tijdens de opening van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS). Nederland is gastland van de top, die draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.


Rutte wees op de dramatische gevolgen van klimaatverandering. Door de opwarming kan de opbrengst van de landbouw in droge gebieden afnemen, worden inwoners van kustgebieden bedreigd door een hogere zeespiegel en kunnen miljoenen mensen onder de armoedegrens terechtkomen. Hij sprak van ‘rampzalige consequenties’.

Aanpassing aan de opwarming van de aarde is ‘een kwestie van pure overleving’, zei Rutte. ‘Ook voor ons.’ Hij herinnerde eraan dat Nederland voor een belangrijk deel onder zeeniveau ligt en dus grote gevolgen kan ondervinden van een stijgende zeespiegel.


Economische kansen

‘Business as usual is geen optie meer’, aldus Rutte. Naast alle bedreigingen ziet hij ook economische kansen. De demissionair premier wees op internationaal onderzoek waaruit volgens hem blijkt dat een investering van 1,8 biljoen dollar in klimaataanpassing in de komende jaren uiteindelijk meer dan 7 biljoen dollar kan opleveren.

‘Ik hoop dat 2021 een jaar wordt van internationale ambities’, aldus de premier. ‘We kunnen de klimaatnoodtoestand alleen aan door samen te werken.’Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer