Veel+meer+geld+nodig+voor+klimaatadaptatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Veel meer geld nodig voor klimaatadaptatie

Er is wereldwijd veel meer geld nodig om landen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatinstituut Global Center on Adaptation (GCA) schat de kosten voor de komende jaren op maximaal 300 miljard dollar.

De nu geschatte uitgaven betekenen een vervijf- tot vertienvoudigen ten opzichte van eerdere prognoses, zo staat in het rapport State and Trends in Adaptation, dat is gepubliceerd in aanloop naar de virtuele internationale Climate Adaptation Summit (CAS) die vanaf maandag in Amsterdam plaatsvindt.


In het GCA-rapport klinkt bezorgdheid over het feit dat de coronacrisis de aaandacht voor de gevolgen van de klimaatcrisis naar de achtergrond drukt. ‘Klimaatverandering is een nog grotere existentiële dreiging dan covid-19’, aldus het rapport van het in Nederland gevestigde instituut.

Oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, betrokken bij het GCA, riep tijdens een persbriefing politici op om meer actie te ondernemen. ‘Het klimaat verandert veel sneller en ingrijpender dan we dachten. We zien ernstige bosbranden, langdurige droogte, hevige regenval, smeltend ijs op Antarctica en de Noordpool, en we hebben geen tijd te verliezen.’


Praktische oplossingen

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders doen vanaf maandag online mee aan de CAS-klimaattop over klimaatadaptatie. Tijdens de top wordt een brede agenda gelanceerd met praktische oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel.

Namens de Amerikaanse regering, die onder president Joe Biden weer aanhaakt bij het Klimaatakkoord van Parijs, is de nieuwe Amerikaanse klimaatgezant en oud-minister John Kerry een van de sprekers op de Climate Adaptation Summit (CAS). Andere prominente sprekers tijdens de klimaattop zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson, zijn Canadese collega Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron en de Chinese vicepremier Han Zheng.


Bill Gates

Namens Nederland nemen premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) deel. Ook Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates, IMF-topvrouw Kristalina Georgieva en EU-commissaris Frans Timmermans dragen hun steentje bij aan de online topontmoeting.


Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer