Kleine+meerderheid+voorstander+van+vleestaks
Nieuws
© Twan Wiermans

Kleine meerderheid voorstander van vleestaks

Meer dan de helft van de inwoners van Nederland, Duitsland en Frankrijk (55 procent) is bereid iets meer voor vlees willen betalen. Dat geld moet dan wel worden besteed aan natuurherstel, boeren helpen te verduurzamen, groenten en fruit goedkoper en het compenseren van mensen voor wie vlees anders onbetaalbaar wordt.

Dat blijkt uit onderzoek door DVJ Insights in opdracht van de True Animal Protein Price Coalition (TAPP-coalitie) die daarmee het draagvlak voor een vleeestaks liet peilen.

Het onderzoek van DVJ Insights is volgens de initiatiefnemers representatief waar het leeftijd, inkomen, regio en politieke achtergrond betreft. Er deden een maand geleden 1.558 mensen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk mee. Een derde (34 procent) van de deelnemers aan het onderzoek staat neutraal tegenover de plannen, 12 procent is tegen.


In Nederland is volgens de uitkomsten van het onderzoek zelfs 63 procent bereid om minstens 1 euro meer per kilo vlees te betalen, bleek uit antwoorden op specifiekere vragen.


Politieke debat

Volgens de onderzoekers ligt dat percentage onder VVD-kiezers op 71 procent en CDA-kiezers 67 procent, wat volgens hen hoger is dan wat verwacht zou kunnen worden op basis van het politieke debat in Den Haag. Bijna 80 procent van de Nederlanders ziet vooral het goedkoper maken van groenten, fruit, aardappels en vleesvervangers zitten.

Afgelopen zomer zei landbouwminister Carola Schouten al een discussie over een heffing op vlees niet uit de weg te willen gaan. 'Alles wat bijdraagt' om het klimaat, de natuur en de boer te sparen, noemde ze 'meegenomen'. Toen zag ze het in deze kabinetsperiode niet meer komen van een vleestaks.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer