Mesttank+spic+en+span+voor+nieuw+seizoen
Nieuws
© Niels de Vries

Mesttank spic en span voor nieuw seizoen

In deze voor veel loonwerkers rustige tijd worden machines onderhouden en schoongemaakt voor een nieuw seizoen. Zo krijgt deze giertank van Loonbedrijf en Kraanverhuur Rijpma in het Friese Woudsend nog een extra wasbeurt.

Vanaf 16 februari mag op grasland en bouwland weer onder voorwaarden mest worden uitgereden voor alle grondsoorten. Een van die voorwaarden is dat de grond niet bevroren mag zijn of voorzien van sneeuw. Ook is er een verbod op het uitrijden van mest als de bovenste laag van de bodem verzadigd is met water.

Dit jaar is er een uitzondering voor maisland op zand- en lössgrond. Hier mag pas vanaf 15 maart mest worden uitgereden. Dit om te zorgen dat er geen meststoffen uitspoelen omdat de periode tussen het mest aanwenden en het zaaien te lang is.


Precisiebemesting

In het kader van precisiebemesting moet mest op de juiste manier, op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid worden gegeven.

Ondernemers moeten daarom de percelen zand- en lössgrond waarop ze mais willen telen, voor de start van het reguliere mestseizoen doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Controleurs weten dan welke percelen voor mais zijn bestemd en kunnen hierop handhaven.


Melden

Het is op deze gronden verboden om mais te telen op een peceel dat niet is aangemeld. Twijfelaars kunnen hun perceel eerst melden en later afmelden bij de keuze voor een andere teelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer