Geen verlenging uitrijperiode mest

Er komt geen verlenging van de mestuitrijperiode. Het ministerie van LNV vindt dit milieukundig niet verantwoord.

Geen+verlenging+uitrijperiode+mest
© Nieuwe Oogst

Op basis van een advies van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) schat het ministerie in dat bij bemesting laat in het jaar het risico op uitspoeling te groot is.

Verder heeft de CDM aangegeven dat het niet toedienen van dierlijke mest in of na een periode van ernstige droogte de enige maatregel is om een toename van nitraatuitspoeling te beperken. Door de achterblijvende gewasgroei is er volgens de commissie juist nog stikstof in de bodem aanwezig.


Regen in laatste week augustus

Daarbij komt dat de regen in de laatste week van augustus het mogelijk maakt om voor 1 september mest uit te rijden. De regen maakt dat de mest beschikbaar komt voor de gewasgroei.

LNV wil graag benadrukken dat het toepassen van een goede landbouwpraktijk bij bemesting essentieel is voor de waterkwaliteit. Het is een goede landbouwpraktijk als er rekening wordt gehouden met een geringere nutriëntenbehoefte als de totale gewasgroei lager is.


Geen uitstel inzaaidatum

De CDM geeft ook aan dat het uitstellen van de inzaaidatum van een vanggewas het risico op af- en uitspoeling verhoogt, omdat door de latere inzaai het vanggewas minder achtergebleven stikstof kan opnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer