Krachtvoer duur door krapte op grondstoffenmarkt

Als gevolg van schaarste is er onrust op de grondstoffenmarkt. Niet alleen de prijs van soja, maar ook van tarwe en andere grondstoffen stijgt de laatste weken enorm. Dit leidt ook tot een verdere stijging van de mengvoerprijzen.

Krachtvoer+duur+door+krapte+op+grondstoffenmarkt
© Nieuwe Oogst

De wereld is de laatste jaren wat voor de gek gehouden door China, stelt Steen Jakobsen van minAGRO, een onafhankelijk adviesbureau dat veehouders op basis van marktomstandigheden adviseert bij de aankoop van grondstoffen en mengvoer. 'Vijf maanden geleden dacht de wereld dat er voorraden genoeg waren. Grondstoffenimporteur China wilde ons dat doen geloven. Veel voorraden vertalen zich immers ook in een lage grondstoffenprijs.'

De laatste maanden is duidelijk geworden dat er sprake is van een schaarste aan tarwe en soja. 'Dit heeft forse prijsstijgingen tot gevolg. Zo is in vier maanden tijd de prijs voor tarwe met 60 tot 70 euro gestegen. Dat is een stijging van 40 procent', aldus Jakobsen. Dat er een daadwerkelijk tekort komt, verwacht hij niet. 'Als gevolg van een hogere prijs zal de vraag dalen, totdat er sprake is van een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod.'

Soja

Ook de prijzen voor soja schieten omhoog. Volgens Agrifirm zijn op de Chicago Board of Trade (CBOT) dit jaar de prijzen al met 10 procent gestegen. Sinds augustus 2020 is er een stijging van 65 procent te zien.

Ook Jakobsen ziet een prijsstijging. 'De prijs voor soja zit nu boven de 500 euro. Dat is de hoogste prijs sinds 2013. Vanuit de markt dacht iedereen dat er enorme voorraden waren bij de Verenigde Staten. Ook dat blijkt nu niet het geval. Daarbij komt dat de oogst in Brazilië is vertraagd.'

Die eerste Braziliaanse soja komt pas half maart op de Nederlandse markt. Met dit aanbod lijken de zorgen voorlopig van de baan.

Onzekerheden blijven

Toch blijven er volgens de minAgro-man onzekerheden, onder meer in Argentinië. 'Daar is het seizoen droog begonnen. Ondertussen is er voldoende regen gevallen en het gewas zit daar nu midden in de bloeifase. De weersverwachting voor de komende week is daar met 40 graden Celsius te heet. Voor een goede peulvulling mag het maximaal 37 graden worden. Die hoge temperatuur maakt de opbrengstverwachting onzeker.'

Hoewel de prijzen voor het mengvoer nu al hoog liggen, denkt Jakobsen aan een verdere prijsstijging. 'De huidige mengvoerprijzen zijn gebaseerd op de grondstofprijzen van twee maanden geleden. Ik denk dat de grootste stijging hier nog moet komen. Op basis van de huidige grondstofprijzen verwacht ik dat het mengvoer nog 15 tot 20 procent duurder wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer