Mengvoerprijs zal flink stijgen

De prijzen van agrarische grondstoffen gaan in de volle breedte omhoog, onder meer door tegenvallende oogstverwachtingen en een La Niña-effect, maar ook omdat China veel grondstoffen koopt. Daardoor gaan de prijzen van mengvoeders voor pluimvee, rundvee en varkens de komende maanden fors stijgen.

Mengvoerprijs+zal+flink+stijgen
© Tony Tati

De prijzen van grondstoffen stijgen sneller dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Dat geldt voor alle grondstoffen. Dit komt door de grote zuigkracht van de Chinese markt. Dat de Chinezen veel kopen, heeft alles te maken met de snelgroeiende varkensstapel in het land.

Na grootschalige uitbraken van Afrikaanse varkenspest in 2019 en ook dit jaar nog, kromp de varkenssector in het land fors. De Chinezen lijken de sanering door varkenspest aan te grijpen om de varkenshouderij in een nog sneller tempo te moderniseren.

Vorige week verscheen het maandelijkse rapport van de Amerikaanse overheid over vraag en aanbod van agrarische grondstoffen. Dit Wasde-rapport laat een aanzienlijke verkleining van de wereldwijde maisvoorraden zien. Het rapport stelt de Oekraïense en Amerikaanse oogst verder naar beneden bij.


Als door een wesp gestoken

Beurzen reageerden als door een wesp gestoken op de publicatie, de maisprijzen schoten omhoog. Alhoewel Wasde voor tarwe weinig nieuws bracht, gingen de tarweprijzen in het kielzog van de duurder wordende mais ook omhoog.

Wereldwijd lijkt er voldoende tarwe te zijn. Maar de Europese tarwebalans ziet er krap uit door de matige oogsten. Vanwege dure mais gaat er meer tarwe in het veevoer en ook is er volop export van tarwe richting China. Hierdoor dreigen er op de Europese markt tekorten aan tarwe te ontstaan.

Ook de sojamarkt is door het Wasde-rapport verder op scherp komen te staan. Het rapport komt met lagere opbrengst- en voorraadcijfers voor de Verenigde Staten. Daarmee ontstaat een nog krappere sojamarkt dan waarmee handelaren al rekening hielden.


Krappere oogst in Zuid-Amerika

Onder meer in Zuid-Amerika is komend voorjaar een krappere oogst door de droogte in Argentinië. Over de verwachtingen voor Brazilië bestaat nog weinig duidelijkheid. Het totaal ingezaaide areaal lijkt wat groter. Maar ook hier kan de droogte zorgen voor kleinere oogsten.

De beschikbaarheid van raapschroot is nog steeds slecht. Er is nauwelijks aanbod en wat er wordt aangeboden, is erg duur. Ook zonnepitschroot blijft duur bij een beperkt aanbod.

Omdat zowel de energie- als de eiwitcomponenten flink aan de prijs zijn, is het onvermijdelijk dat de mengvoerprijzen omhooggaan. Doordat de fabrikanten een deel van de benodigde grondstoffen vaak al ruim van tevoren inkopen, komt de stijging van de mengvoerprijzen met enige vertraging.


Prijsstijging zo lang mogelijk voorkomen

'Ook omdat we een coöperatie zijn, proberen we de stijging van de voerprijzen zo lang mogelijk te voorkomen', zegt commercieel directeur Cor van Dijk van ABZ Diervoeding.

Op grond van de huidige marktsituatie verwacht Van Dijk een flinke stijging van de mengvoerprijzen in het eerste kwartaal van 2021. 'Neem als voorbeeld mengvoer voor legpluimvee. Daarvan verwachten we een prijsstijging van 0,75 euro tot 1 euro per 100 kilo.'


Sentiment bepaalt

ABZ Diervoeding verwacht dat de hogere mengvoerprijs tot de zomer van 2021 op niveau blijft en daarna iets zakt, maar niet tot het huidige prijspeil. 'Vooral sentimenten bepalen wat markten doen. Als gewassen goed de winter doorkomen, kan dat zorgen voor een ander sentiment en komt verlaging van de grondstofprijzen mogelijk in zicht.'

Van Dijk stelt dat de stijging van de voerprijzen voor veel veehouders op een slecht moment komt vanwege de lage opbrengstprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer