Overheid+zet+formulieren+voor+werken+tijdens+avondklok+online
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overheid zet formulieren voor werken tijdens avondklok online

Wie tijdens de avondklok voor werk de deur uit moet, moet beschikken over een Werkgeversverklaring avondklok en een Eigen verklaring avondklok. Dit geldt ook voor zelfstandigen en ondernemers.

De Rijksoverheid heeft deze verklaringen hier online gezet. Het is niet nodig deze voor iedere dag apart in te vullen. Het is mogelijk om de verklaringen digitaal in te vullen en te tonen indien gevraagd.


De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari tussen 21 uur en 04.30 uur. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.

Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen. Vooral voor jongeren, gezinnen en werkenden en gezinnen maakt het uit. Een verzoek hiertoe van D66 werd gesteund door de meeste partijen.


Voorkomen derde golf

Zowel kabinet als voorstanders willen eigenlijk geen avondklok, maar de gedachte is dat het toch mee kan helpen om een derde golf te voorkomen. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het tot een verlaging van de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent.

De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zeiden na afloop van het debat niet te verwachten dat een half uur later een groot verschil op het beoogde effect zal hebben. Het gaat vooral om het gedrag van mensen, benadrukte De Jonge.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer