Transporteurs en monteurs uitgezonderd van avondklok

Het vervoer van land- en tuinbouwproducten en vee in de avonduren kan ondanks de invoering van een avondklok gewoon doorgaan. Ook storingsmonteurs en loonwerkers kunnen de weg op. Het kabinet maakt een uitzondering voor mensen die in de avonduren voor hun werk de deur uit moeten.

Transporteurs+en+monteurs+uitgezonderd+van+avondklok
© Willie Wilting

De avondklok gaat mogelijk vrijdag in en geldt van 20.30 uur tot 04.30 uur. Deze duurt in eerste instantie tot 9 februari. Het demissionaire kabinet debatteert nog met de Tweede Kamer over het voorstel. Premier Mark Rutte zal daarin vragen om steun voor de avondklok. Indien een meerderheid tegen is, kan het kabinet nog van de maatregel afzien.

De uitzondering op de avondklok geldt voor iedereen die voor werk naar buiten moet, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Wel moet diegene twee verschillende formulieren bij zich hebben. Het gaat hierbij om een werkgeversverklaring en een Eigen verklaring avondklok. Die laatste moeten medewerkers zelf invullen.


Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft bij het kabinet gepleit voor deze uitzonderingen op de avondklok. Deze mag niet leiden tot grotere economische schade. De werkgeversorganisaties vinden dat werkzaamheden als de bevoorrading van winkels, het wegtransport en ploegendiensten bij bedrijven niet in gevaar mogen komen.


Simpel en werkbaar

'Anders vallen nog meer delen van de economie stil en dat kunnen we er niet bij hebben in deze enorme crisis. De avondklok moet bovendien simpel en werkbaar blijven voor ondernemers en hun mensen', aldus VNO-NCW.

Supermarkten die normaal gesproken langer open zijn dan 20.30 uur moeten tijdens de avondklok eerder dicht. Wel mag de bezorging doorgaan. Dat geldt ook voor restaurants en andere maaltijdbezorgers. Supermarkten verzoeken hun klanten met klem om verspreid over de dag boodschappen te doen.

Rutte sprak woensdag bij de aankondiging van de avondklok van een 'heftige maatregel, waarbij niemand, ook het kabinet niet, staat te juichen'. Hij acht de aanscherping van de coronamaatregelen noodzakelijk om een derde coronagolf met nieuwe en besmettelijker coronamutaties te voorkomen.


Vluchten verboden

Naast de avondklok komen er extra beperkingen op vluchten naar Nederland. Reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika naar Nederland worden helemaal verboden. Hier gelden wel enkele uitzonderingen. Bezoeken thuis worden teruggebracht tot één persoon en bij begrafenissen mogen straks maximaal vijftig personen aanwezig zijn.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio begrijpt dat het kabinet extra maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus. 'Maar we moeten blijven kijken naar de negatieve gevolgen van deze stevige maatregelen', aldus de voorzitter van het beraad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

'Het kabinet vindt dat het invoeren van een avondklok een proportionele maatregel is. Het Veiligheidsberaad geeft mee: hoe duidelijker de maatregel en hoe minder uitzonderingen, hoe duidelijker de boodschap en de uitleg en daarmee de handhaving', zegt Bruls. Lang niet alle burgemeesters zijn voorstander van de invoering van de avondklok. Bruls zelf noemde het vorige week 'een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig aantast'.


Britse mutatie neemt toe

Volgens Bruls is het een bijzondere tijd. De besmettingen nemen af, maar tegelijkertijd neemt de aanwezigheid van de Britse mutatie in Nederland toe. 'Dat vraagt om tijdig en stevig ingrijpen.'

Hoe de regels en daarmee de handhaving er precies uit gaan zien, wordt volgens Bruls nog nader uitgewerkt. 'Maar handhaving is een sluitstuk. Laten we nu allemaal doorzetten en samen dit virus bestrijden, zodat we binnenkort hopelijk een positief perspectief hebben, mede dankzij het vaccineren', zo waarschuwt de beraadsvoorzitter.

De formulieren voor werken tijdens de avondklok vindt u hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer