LTO: begrip voor avondklok, maar ruimere steun nodig

LTO Nederland heeft begrip voor de noodzaak van de aanscherping van de coronamaatregelen. Wel vraagt de belangenorganisatie voor passende steunmaatregelen voor de grote economische impact die de pandemie heeft op boerengezinnen.

LTO%3A+begrip+voor+avondklok%2C+maar+ruimere+steun+nodig
© Dirk Hol

De gehele voedselketen is in het kader van de coronamaatregelen eerder al als cruciale beroepsgroep aangemerkt. Mensen die werkzaam zijn in de sector en die ’s avonds op pad moeten vallen onder de uitzonderingen voor de avondklok die mogelijk vrijdag in gaat. LTO heeft zich bij de overheid ingezet voor deze uitzondering.


De overheid heeft de benodigde formulieren inmiddels online gezet. Deze verklaringen zijn verplicht als ondernemers en/of werknemers toch moeten reizen tijdens de avondklok.

LTO Nederland ziet nu de coronapandemie bijna een jaar voortduurt de economische impact op boerenbedrijven toenemen. Uit cijfers van het CBS bleek dat de inkomsten in de agrarische sector in 2020 met 6 procent zijn gedaald, ondanks de coronasteun van de overheid. Het verdienvermogen en daarmee de toekomst van sommige boerenbedrijven staat ernstig onder druk, aldus LTO.

De belangenorganisaties heeft daarom bij het kabinet een aantal verzoeken neergelegd om de steun aan boerenbedrijven te verhogen. LTO wil onder meer dat de omzetdrempel voor het kunnen aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt verlaagd van 30 procent naar 20 procent.


Rek is eruit

‘Veel bedrijven zitten al bijna een jaar met grote verliezen net onder de omzetdrempel, en de rek is er simpelweg uit. Op basis van SBI-codes wordt gesteld dat in de bedrijfsvoering van boeren en tuinders circa 20 procent naar vaste lasten gaat. Cijfers vanuit verschillende agrarische sectoren hebben aangetoond dat het percentage in werkelijkheid veel hoger ligt. Een verhoging van het TVL-percentage is daarom nodig en gerechtvaardigd’, aldus LTO.

Volgens LTO sluit ook het maximumbedrag van90.000 euro voor de TVL-tegemoetkoming per kwartaal niet aan bij de bedrijfseconomische situatie van veel (grotere) mkb-bedrijven. In andere Europese landen is de maximumgrens voor soortgelijke regelingen hoger. Samen met onder andere VNO-NCW en MKB Nederland is LTO Nederland kritisch op deze aftopping van de TVL-steun.

Leden en werkgevers van LTO Nederland en de aangesloten regionale en sectorale organisaties met vragen over bijvoorbeeld de avondklok voor werknemers of de noodzakelijke verklaringen kunnen contact opnemen met de Werkgeverslijn of met hun regionale of sectorale LTO-organisatie.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer